Jedna z ikonických elektrických gitár značky Gibson legendárneho kráľa blues B.B. Kinga pôjde na jeseň do aukcie. Čierny prototyp ES-345 daroval výrobca gitár zosnulému hudobníkovi k 80. narodeninám. Hodnotu nástroja odhadujú na 80- až 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 71 800 až 89 800 eur), informoval aukčný dom Julien’s Auctions. Dražba sa uskutoční 21. septembra.

Na vreteníku gitary, ktorá patrí k hudobníkovým legendárnym nástrojom s prezývkou Lucille, je korunka vykladaná perleťou a nápis "B.B. King 80". Počas umelcových neskorších turné bola jedným z jeho hlavných nástrojov. Ku gitare patrí aj puzdro z tvrdej kože, na ktorom je zlatými niťami vyšité "B.B. King".

Dražiť budú aj ďalšie predmety z muzikantovej pozostalosti, vrátane Národnej medaily umenia, ktorú mu v roku 1990 udelil vtedajší americký prezident George H. W. Bush, hodiniek, ktoré mu darovali členovia skupiny U2, alebo vanu, ktorým sa presúval počas posledných turné.


Riley B. King, známy ako B.B. King, sa narodil 16. septembra 1925 na plantáži v Itta Bene v americkom štáte Mississippi. Na hudobnej scéne sa začal pohybovať koncom 40. rokov minulého storočia. Prvý album Singin' The Blues vydal v roku 1956, pričom počas kariéry uviedol na trh viac ako 40 štúdioviek a tiež množstvo koncertných záznamov či kompilácií.

Medzi jeho známe single patria napríklad 3 O'Clock Blues, Black Angel Blues, Rock Me Baby, Every Day I Have The Blues, You Know I Love You, Woke Up This Morning, The Thrill Is Gone alebo Please Love Me. Na konte má množstvo významných ocenení. V roku 1987 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a udelili mu tiež cenu Grammy za celoživotný prínos. Zomrel 14. mája 2015 vo veku 89 rokov.


Zdroj: SITA (rollingstone.com, juliensauctions.com)
Foto: AP Photo/Dan Steinberg

Súvisiaci interpreti: B.B. King