Populárny spevák Miro Žbirka si bude môcť na svojich narodeninových koncertoch v Prahe a Bratislave vychutnať vystúpenie The Beatles, ktoré nikdy nemal možnosť zažiť. Postará sa oň známa košická revivalová kapela The Backwards, ktorá patrí k najlepším na svete.

"Často som sa zmieňoval a hovoril som o tom aj chlapcom z Backwards, že som nikdy nevidel koncert Beatles a že ma to strašne štve. Videl ho iba môj brat, ktorý mi to musel vždy prerozprávať od prvej skladby po poslednú. Fero z Backwards mi ale raz telefonoval a nejako ma naviedol na tú myšlienku, že oni by prišli a ten dvadsaťminútový koncert by pre mňa zahrali. Mimochodom, nie každý vie, že Beatles väčšinou nehrali viac ako tých dvadsať minút," uviedol spevák v rozhovore pre agentúru SITA.

"Myslím si, že to bude zaujímavé aj pre ľudí. Backwards sú blázni, oni tak vyzerajú, rozprávajú, používajú tie nástroje. Je to veľmi svedomitý revival a preto som Ferovi povedal, že súhlasím a že je to skvelý darček," dodal.

Na symfonické verzie hitov použijú všetky nástroje

Žbirka absolvuje prvý narodeninový koncert s príznačným názvom Happy Birthday 8. novembra v pražskej O2 arene. O necelý mesiac neskôr, 5. decembra, oslávi aj na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu. Na oboch koncertoch mu bude robiť spoločnosť symfonický orchester Cappella Istropolitana, s ktorým nahral Symphonic album (2011), v plnom obsadení.

"Nikdy som na takých veľkých miestach nehrával, ale dospelo to do štádia, že sme sa niekam museli zmestiť. Nemáme sa tam na čo vyhovárať. Technici nemôžu povedať, že by nemali kam dať notové stojany alebo čosi iné. Predtým sme totiž stále počúvali, že to nemajú kam dávať, aby to nemuseli vybaľovať. Teraz budú musieť vybaliť všetko a budú použité všetky nástroje, pre ktoré to Martin Hybler aranžoval. Je to pre mňa nevšedná vec a sčasti je to aj znervózňujúce, no prebralo ma to z apatie," prezradil spevák.

Hostia sú zatiaľ tajomstvom

Či vystúpia aj jeho bývalí kolegovia z čias Modusu a Limitu Janko Lehotský alebo Laco Lučenič necháva Žbirka zatiaľ otvorené a nebráni sa prípadným prekvapeniam. "S Jankom Lehotským som absolvoval turné v roku 2006 a ako hosť bol na mojom koncerte v pražskom Obecnom dome, kde som po prvý raz vystúpil so symfonickým orchestrom. Viem si predstaviť aj iné projekty, na ktorých by sme sa stretli. Napríklad s Lacom Lučeničom sme sa nedávno rozprávali, že by sme nejakým spôsobom mohli pripomenúť Rolling Stones," pripúšťa Meky možnú spoluprácu s bývalými kolegami.

Fanúšikovia sa však zrejme dočkajú až pri iných príležitostiach. "Z narodeninových koncertov nechceme robiť niečo, čo by trvalo päť hodín a nemalo by to spád. Chcem, aby bol koncert predovšetkým kvalitný a nemenil sa v nejakú estrádu," dodal Žbirka, ktorý zároveň prezradil, že koncert v O2 arene bude nakrúcať Česká televízia.

Miro Žbirka nedávno vydal singel Made in Abbey Road s dvoma piesňami v angličtine a pri príležitosti blížiacich sa 60. narodenín v pondelok 8. októbra vydá aj špeciálnu kolekciu Complete box s 15 CD v špeciálnych vintage obaloch.

Prečítajte si viac a vypočujte si nový singel

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka