Austrálska skladateľka a speváčka Sia Furler začala minulý rok opäť tvoriť hlavne pre seba, čím vyšla z tieňa popových interpretov, pre ktorých predtým písala. Na budúcoročnej nahrávke sa k nim vracia, no tentokrát sa do nich plánuje hudobne prevteľovať. Včerajšou premiérou nového singla započala svoju novú éru v štýle soulovej divy Adele.

Nový singel naozaj znie akoby išlo o skladbu z repertoáru Adele naspievanú inou speváčkou. Je to zámer 39-ročnej interpretky minuloročného hitu Chandelier. Po ukončení trilógie s 12-ročnou tanečníčkou Maddie Ziegler v hlavnej úlohe sa rozhodla dať svojej nadchádzajúcej siedmej štúdiovej nahrávke koncept "hrania sa" na iných umelcov - preto svoj siedmy album nazvala This Is Acting. V prvom singli Alive začína novú éru svojej tvorby v štýle britskej soulovej speváčky, ktorá práve túto jeseň taktiež po štyroch rokoch vydá svoj nový album.

Bola rada, keď jej Rihanna skladbu vrátila

Na piesni s typickou premyslenou štruktúrou a pôsobivými hrdelnými vokálmi á la Sia sa okrem nej textársky podieľala práve interpretka skladby Rolling in the Deep. Momentálne azda najžiadanejším popovým umelkyniam sekundoval aj kanadský pesničkár Tobias Jesso Jr. To sa však udialo až po tom, ako skladbu odmietla Rihanna. Našťastie.

"Napísala som túto skladbu a potom som ju dala Rihanne. No bola som na tú pieseň naviazaná a chýbala mi. Uľavilo sa mi, keď mi ju vrátila," opisovala svoj vzťah k rozchodovke Sia. Napokon si ju vypýtala Adele, ktorá ju chcela zaradiť práve na svoj dlho očakávaný tretí album. "Potom ju počula Adele a spýtala sa ma, či si ju môže nechať. Uvažovala som: 'Mám rada skladbu alebo milión dolárov'? Naspievala ju a bolo to úžasné. Som obrovským fanúšikom jej hlasu," pokračovala v príbehu piesne Austrálčanka v rozhovore pre Zanea Lowea v Beats 1 Radio. Napriek tomu Alive v podaní Adele zostala iba v podobe demo nahrávky a finálnu verziu napokon predstavila verejnosti samotná Sia.

Singel produkoval Jesse Shatkin, ktorá sa podieľal aj na jej predchádzajúcom albume 1000 Forms of Fear. Speváčkina siedma štúdiovka This Is Acting vyjde na budúci rok a bude podľa spomínaného rozhovoru pravdepodobne obsahovať aj autorský prínos od FKA twigs, a to aj napriek tomu, že Sia radšej píše hudbu sama. "Väčšinou s umelcami nepíšem, je to potom ťažšie a zdržuje ma to. Je pre mňa ľahšie napísať skladbu a potom ju už len doladiť. Myslím si, že FKA twigs je zaujímavá a chcem s ňou robiť. Spravíme nejaké šialené refrény," vyjadrila sa na margo mladej Britky. Medzi umelcami, pre ktorých Sia napísala skladby a nakoniec ich naspievala sama, je okrem Adele a Rihanny aj Beyoncé. A už prvý singel potvrdzuje, že tento koncept popri šikovnom marketingu funguje aj hudobne.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Nme.com)
Foto: artwork - Facebook.com/SiaMusic

Súvisiaci interpreti: Adele, Rihanna, Sia