Internet niekedy prináša popularitu starším videám bez toho, aby to bolo možné racionálne vysvetliť. Pred pár dňami zverejnil istý slovenský portál video, ktoré je na Youtube už 10 mesiacov. Dosah na Facebooku je na naše pomery obdivuhodný. Pritom podobné videá existujú roky. Ale počet ich zhliadnutí je v porovnaní s aktuálnym zanedbateľný. Pozrite si ich teraz všetky.

Svetoznámy hit We Are The Champions od Freddieho Mercuryho a skupiny Queen je pozná asi každý. V predposledný decembrový deň minulého roka sa na Youtube objavila čisto vokálna verzia tejto nahrávky. Odhaľuje spevácke majstrovstvo členov skupiny i samotného Freddieho. Video má doteraz cez 10 miliónov zhliadnutí. V zahraničí bolo virálnym hitom krátko po nahratí na Youtube - ešte začiatkom januára, Slováci ho však objavujú až v posledných dňoch. Možno ho aj niekto z vašich známych nedávno zdieľal na Facebooku.


Ostáva záhadou, prečo je video so spevom Queen bez hudby u nás práve teraz také úspešné. Veď ešte v roku 2008 sa na Youtube objavila vokálna verzia rovnako veľkého hitu skupiny z roku 1975 - Bohemian Rhapsody. Spevácky je určite táto pesnička prepracovanejšia a náročnejšia ako We Are The Champions z roku 1977. "Bezkapelová" nahrávka fenomenálnej skladby Bohemian Rhapsody má pritom za viac ako osem rokov iba 270-tisíc prehratí. Teda 38-krát menšia popularita za osemkrát dlhšie obdobie...  


Nech sú dôvody súčasnej hystérie okolo a cappella verzie piesne We Are The Champions akékoľvek - v redakcii sme diskutovali o tom, či je to kvôli nedávnej nedožitej 70-ke Freddie Mercuryho alebo kvôli blížiacemu sa 25. výročiu jeho úmrtia - je dobré, že má verejnosť možnosť nahliadnuť do kuchyne jednej z najobľúbenejších britských kapiel.

Prečítajte si tiež: Freddie Mercury by mal dnes 70. Vychádza kompilácia, pomenovali po ňom asteroid

Nahrávky hlasu Freddieho Mercuryho bez nástrojov môžu pozornému poslucháčovi poodhaliť viacero zaujímavostí. Pre spevákov či študentov spevu alebo aranžérov zase pravdepodobne poslúžia ako inšpirácia. Vypočujte si ďalšie á capella nahrávky piesní, ktoré sú tu s nami už desaťročia! V nasledujúcom playliste nájdete spolu 10 úchvatných nahrávok:   



Tip redakcie: Ak máte chuť pripomenúť si hity britskej legendy naživo, dávame do pozornosti jesenné turné českej tribute kapely Queenie. Termíny októbrových koncertov v Košiciach, Žiline, Bratislave a Nitre ako aj bližšie podrobnosti o skupine nájdete TU. O existencii tejto českej tribute formácie vie aj gitarista Brian May, ktorý jej šou verejne ocenil.

Text: Peter Lehotský
Foto: SITA/AP Photo/Marco Arndt

Súvisiaci interpreti: Queen