Neuveriteľných 55 rokov už ubehlo od zrodu legendárnej českej skupiny Olympic. V roku 1962 ju založil Miloslav Růžek ako súbor Karkulka. Od roku 1963 kapela účinkuje pod názvom, ktorý prevzala od vtedajšieho populárneho klubu na Spálenej ulici v Prahe. Skupina už tento piatok uvedie na trh novú zberateľskú kolekciu na troch CD.

Pôvodná sprievodná kapela z divadla Semafor Karkulka, teda Karlínský Kulturní Kabaret, sa čoskoro stala samostatným zoskupením s nezabudnuteľnými hitmi. Tri albumy kolekcie 66 Nej + 1 zachytávajú hviezdnu dráhu skupiny Olympic od roku 1965 po súčasnosť.

Prvý disk mapuje hity 60. a 70. rokov vrátane skladieb Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já, Želva, Bon soir, mademoiselle Paris, Pták RosomákDynamit, Strejček Jonatán, Otázky, Agáta alebo Slzy tvý mámy.


Ďalší disk je venovaný výberu hitov z veľkých komponovaných albumových projektov osemdesiatych rokov - Prázdniny na zemi, Ulice a Laboratoř, úspešných albumov Marathon a Kanagom, ako aj singlom z konca rokov sedemdesiatych.

Tretie CD kolekcie zachytáva "pritvrdenie" Olympicu od druhej polovice osemdesiatych rokov, odzrkadlené v nahrávkach ako Jako tele na vrata či Když ti svítí zelená, následne aj obdobie štýlového hľadania sa, nájdenie novej šťavy na značke vydavateľstva Best I.A. a taktiež výber z trilógie supraphonských albumov Souhvězdí (2013 - 2015).


Celý komplet korunuje absolútna novinka s veľavravným názvom Ještě to nebalíme. Autorom skladby sú Petr Janda a textár Ondřej Fencl.

Zdroj: Supraphon
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Olympic