Headlineri tohtoročných Bratislavských jazzových dní, ktorými sú Blood, Sweat & Tears, Roy Hargrove, Cory Henry a Marcus Miller, sú známi dlhšie, no program festivalu samozrejme nebude len čisto mužskou záležitosťou. Do lineupu najnovšie pribudli tri dámy, ktoré vás presvedčia, že jazz a dobrú hudbu majú v krvi.

Milovníčka jazzu 30. rokov Hailey Tuck a francúzska novátorská harfistka Laura Perrudin, ktorá sa predstaví v hudobnej "one woman show", vystúpia v bratislavskej Inchebe v piatok 20. októbra. V záverečný deň festivalu (22.10.) sa zase predvedie americká speváčka Shayna Steele. Program džezákov bude vďaka nim nielen elegantnejší a vizuálne lákavejší, ale najmä hudobne pestrejší.

Prečítajte si tiež:

Na džezáky príde Marcus Miller aj Roy Hargrove a budú opäť štvordňové

Na Bratislavských jazzových dňoch vystúpi post-jazzová senzácia Portico Quartet

Vábivé retro, unikátna harfa aj hlas, ktorý si zapamätáte

Kariéra americkej speváčky Hailey Tuck, ktorej unikátny hlas sfarbením pripomína Ellu Fitzgerald, Reginu Spector a Billie Holiday, je ako príbeh z rozprávky. Po maturite na vojenskej škole v USA sa odsťahovala do Paríža, kde sa čoskoro stala hviezdou jazzovej scény. Nová hviezda svetového jazzu má vo svojom repertoári jazzové klasiky ako My Funny Valentine, So in Love, ale aj skladby Boba Dylana či Maroon 5. S vlastným repertoárom debutovala v roku 2014, odvtedy vydala tri EP platne a debutový album vydá tesne pred džezákmi na značke Sony Music.


Harfistka Laura Perrudin je aktuálnou senzáciou francúzskeho jazzu. Speváčka a hudobníčka vyskúšala rôzne žánre a vyskúšala aj hip-hop, soul či elektronickú hudbu. Jej smerovanie sa zmenilo v momente, kedy jej Philippe Volant skonštruoval špeciálnu harfu, vďaka ktorej jej hudba získala jedinečný a nenapodobniteľný zvuk. Laura Perrudin príťažlivým spôsobom spracováva jazzové štandardy. V Bratislave vystúpi s unikátnym sólo programom aj vďaka víťazstvu v súťaži Talents Adami Jazz 2017.


Shayna Steele je z trojice hudobníčok najostrieľanejšia. Preslávila sa vokálmi k Mobyho skladbe Disco Lies, účinkovaním v retro muzikáli Hairspray či ako vokalistka Lizz Wright, Johna Legenda, Rihanny alebo Kelly Clarkson. Jej hudobné začiatky boli skvelým základom sólovej kariéry, už na jej druhom albume hosťovali legendy ako Christian McBride či Marcus Miller. Z vyhľadávanej sidewoman sa tak dostala na zoznam žiadaných sólových speváčok s nezameniteľným hlasom a pestrým repertoárom. Na džezákoch vystúpi so svojou štvorčlennou kapelou.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.

Foto: PR / Jérome Sevrette / Shervin Lainez (koláž Hudba.sk