Česká kapela Chinaski vydáva svoj jedenásty album. Novinka so symbolickým názvom 11 vyjde 4. októbra, pričom v digitálnej podobe bude dostupný už 1. októbra. Formácia nový album slovenskému publiku predstaví už 5. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube, kde ho zároveň pokrstí.

"Väčšina pesničiek vznikla po koncerte v šatni. Len tak na akustických gitarách, z čistej radosti, že sme spolu. Má teda kapelového a večierkového ducha. Myslím, že je to náš najsilnejší album a mám z neho veľkú radosť," priblížil novú štúdiovku spevák Michal Malátný.

Album 11 nahrali Chinaski po prvý raz v novej československej zostave. Na basgitaru v nej hrá niekdajší člen IMT Smile či spoluhráč Lukáša Adamca, Tomi Okres. Kapela album nahrávala v Prahe, Mikulove, Mníchove a Londýne. Spolupracovala na ňom s nemeckým producentom producetom Reinholdom Mackom, ktorý pracoval s Queen či Davidom Bowiem alebo Angličanom  Sachom Skarbekom, ktorý má na konte spoluprácu s Jamesom Bluntom, Adele alebo Miley Cyrus.

Väčšinou sa hudobníci však snažili spoľahnúť sami sa seba. "Na minulých albumoch sme produkciu a aranžmány riešili detailne. Tentokrát sme do našich pesničiek žiadne producentské čáry máry nepustili, všetko sme zjednodušili, šli po zmysle textov, takže album znie tak, ako kapela naozaj hrá," povedal Malátný.


Spolupráca s textárom Vladom Krauszom

Na albume sa skladateľsky a aranžérsky podieľali všetci členovia kapely. "Navyše tentokrát všetky texty neboli len na mne. Začal som spolupracovať so slovenským textárom Vladom Krauszom, ktorý nám priniesol dva krásne texty. Predovšetkým úvodné Schody dali nášmu albumu tému," dodal spevák.

Priaznivci kapely si už môžu vypočuť prvý singel z albumu 11, ktorý nesie názov Láska a data. Kapela k piesni ponúkla aj videoklip. Kapela Chinaski odohrala v novej zostave 130 koncertov a obhájila pozíciu jednej z najúspešnejších českých kapiel, ktorá vie pritiahnuť publikum do klubov, malých i veľkých hál a byť headlinerom tých najväčších festivalov. Svoju pozíciu hodlá potvrdiť aj v roku 2020 na halovom turné po väčších mestách Českej republiky. Okrem toho sa chystá odohrať symbolický koncert v Jičíne, rodisku Michala Malátneho, ktorý kapela odohrá 26. novembra, presne 25 rokov od krstu prvého albumu, ktorý sa uskutočnil na rovnakom mieste.

Chinaski je jedna z najpopulárnejších českých kapiel so širokou fanúšikovskou základňou aj na Slovensku. Formácia vydala albumy ako Chinaski (1995), Dlouhej kouř (1997), 1. signální (1999), Nanana a jiné popjevky (2000), Originál (2002), Music bar (2005), Není na co čekat (2010), Rockfield (2014) či Není nám do pláče (2017). Medzi ich najväčšie hity patria 1. signální, Tabáček, Zadarmo, Klára či Víno.

Zdroj: SITA (Roman Helcl, Chinaski.cz, archív)
Foto:Tomáš Beran

Súvisiaci interpreti: Chinaski