Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin oznámil, že ostravskému pesničkárovi Jaromírovi Nohavicovi udelí Puškinovu medailu za zásluhy o upevnenie priateľstva medzi národmi. Speváka vyznamenanie potešilo a rozhodol sa, že cenu prijme.

Vladimir Putin odovzdá Nohavicovi Puškinovu medailu za zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr. Vyplýva to z obsahu prezidentského dekrétu, ktorý v stredu zverejnili ruské úrady. Hudobník ešte v ten istý deň pre český Deník N potvrdil, že cenu prevezme. "Áno, viem o tom. Žiadnu medailu som ešte nedostal, ale pôjdem tam. Vážim si to, cenu prevezmem. Podrobnosti zatiaľ neviem, som na šnúre v Košiciach," povedal Jaromír Nohavica.

Za rozvoj vzťahov s Ruskou federáciou sa pesničkár už vlani stal jedným z deviatich laureátov ocenenia Strieborný lukostrelec, ktorého udeľovanie sa konalo v Prahe pod patronátom ruskej ambasády v ČR a českého prezidenta Miloša Zemana. 

K vyznamenaniu umelcovi v prezidentovom mene gratuloval hovorca českého prezidenta Jiři Ovčáček. "Jarek Nohavica nielen v tejto dobe plnej nenávisti a ideologického kádrovania šíri svojím umom skutočnú ľudskú radosť. Teraz bude urážaný a opľúvaný tými, ktorí sú dediči ducha druhej republiky a päťdesiatych rokov. Nie sme ako oni, a preto gratulujeme," napísal hovorca Českého prezidenta na sociálnej sieti. 

Dve tváre Jaromíra Nohavicu

Hudba Jaromíra Nohavicu je najmä o výborných textoch, ktoré sú často veľmi osobné, o boji s vlastnými démonmi, priateľstve, ale aj láske a dokážu poslucháča zasiahnuť. Preto patrí k najpopulárnejším hudobníkom v Česku aj na Slovensku a fanúšikovia si oddane spievajú jeho piesne. Na koncertoch posiela odkazy politikom prostredníctvom skladby Hanba, sláva, ktorú spolu s ním spievali aj fanúšikovia na jeho poslednom koncerte v Bratislave, kedy fanúšikom odporučil, aby sa nenechali rozhádať politikmi, lebo oni to chcú.

Na druhej strane nemá problém podporiť v politickej kampani protiimigračného politika Tomia Okamuru, ktorý v jednom zo svojich výrokov spochybnil existenciu koncentračného tábora Lety. K sympatiám Nohavicovi v posledných rokoch nepridáva ani pieseň Arab mi sahá na babu či fakt, že bol agentom Štátnej bezpečnosti a donášal na hudobníkov zo svojho prostredia. Nohavica sa ohradil tým, že nikdy nepovedal dôležité veci, jeho obdiv a priateľstvo ku Karlovi Krylovi to však značne podkopáva. 


Rozhodnutie prijať ocenenie od Vladimira Putina vyvolalo vlnu kritiky verejnosti v Čechách, ale aj na Slovensku. Občiansky aktivista Juraj Smatana upozorňuje na skrytý význam ocenenia.

"Jaromír Nohavica sa vyjadril, že prevezme cenu z rúk Putina. Z rúk medzinárodného agresora a dôstojníka KGB Vladimira Putina. To je v mojich očiach horším morálnym deliktom, ako Nohavicov starý záznam v registri ŠtB. Pretože za komunizmu bol pod surovým nátlakom totalitnej tajnej služby. Dnes žije v slobodnej spoločnosti a sám, dobrovoľne rozhoduje o svojich politických gestách. Človek s jeho inteligenciou a rozhľadom si musí uvedomovať, že Putin a Ruská federácia kašlú na jeho tvorbu, ale že sa pokúšajú urobiť si z Nohavicu nástroj svojej propagandy," vysvetľuje Smatana.

Rozdelená fanúšikovská základňa

"Človek by si dnes dal pár faciek, keď si spomenie, aká modla bol preňho Nohavica v roku 1988," okomentoval jeden z fanúšikov ohlásenie prijatia ocenenia od ruského prezidenta. "Teraz ho začnú doháňať jeho vlastné texty. Vždy som si myslel, že bardi ako Nohavica by nemali nikdy prijímať štátne ceny, bez ohľadu na to, kto je momentálne prezidentom, a to preto, aby nestratili svoju nezávislosť. Realita? Zeman a Putin. To už nedám," komentoval informáciu ďalší z fanúšikov. Iný zase píše, že sa Nohavica dostal na úroveň Honzu Nedvěda. "Obaja dokážu zložiť peknú pesničku (Nohavica výrazne krajšiu). Ale čo s tým, keď jej nemôžeš veriť?"


Hoci kritické reakcie na sociálnych sieťach prevažujú, medzi fanúšikmi a známymi českými osobnosťami sú aj takí, ktorí sa hudobníka zastávajú, hoci nie sú obdivovateľmi Putina. "Bez ideológie. Nohavica je vynikajúci textár a skvelý muzikant a jeho preklady piesní Vysockého alebo Bulata Okudžavu znesú najprísnejšie meradlá. Rusko má mnoho tvárí a on nám umožnil nahliadnuť do ruskej duše. Medaily zhrdzavejú, ale piesne zostanú," napísal na Twitteri Ladislav Šticha, bývalý hovorca Českej televízie a ministerstva obrany, v súčasnosti hovorca Bezpečnostnej informačnej služby (BIS). "Jaromír Nohavica - skvelý pesničkár a človek, ktorý má blízko k ruské kultúre. Potom je vyznamenanie OK a ja mu gratulujem. Z morálneho hľadiska si to musí Jarek zrovnať v hlave sám..." myslí si ďalší z jeho fanúšikov.

Podobne uvažuje aj politický marketér Jakub Horák. "Rusko je zložité - napríklad Solženicyn zastával v starobe veľmi vyhranené postoje, ale to nič neuberá na veľkosti toho, čo dokázal. Ja Nohavicovi to vyznamenanie prajem, a to s plným vedomím, že to Putinovi najskôr poradili miestni chytrí kremloboti, ktorí vidia Nohavicovu oslabenú myseľ a tušili, že na to kývne. A vedeli, že to bude ďalší argument, prečo je Rusko dobré. Napriek tomu odmietam prestať rozlišovať medzi politickým postojom k súčasnému Rusku a estetickým postojom k ruskej kultúre, bodka. Viem, že je za tým politika, ale ja to v duši dokážem oddeliť a radím vám - robte to tiež tak. Inak tá špina pochová všetko krásne," napísal Horák na Facebooku.

Puškinovu medailu udeľujú od roku 1999 ruským občanom aj cudzincom, ktorí sa významne presadili v kultúrnej oblasti, humanitných vedách, literatúre či ostatných odvetviach umenia. Zatiaľ obdržalo ocenenie 940 ľudí vrátane Václava Klausa či básnika a prekladateľa z ruštiny Ľubomíra Feldeka.

PS: Jednou z reakcií je aj nový text k Nohavicovej skladbe Až to se mnu sekne. Zaspievajte si...




Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Mário Petlák

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica