Tri roky po poslednom titule vydanom spoločne so skupinou Romanika vydá trnavská speváčka a hudobníčka Ildikó Kali nový štúdiový album. Nesie názov Zlatá panna a mal by vyjsť 22. novembra digitálne pod jej vlastnou značkou Ildikó Kali. Ako sama hovorí, na nahrávke zachytáva "atmosféru magického sveta a vnútornú silu človeka".

"Album Zlatá panna oprašuje tvorbu romantického básnika Jána Bottu. V dobovom obraze, ktorý vytvoril, nachádzam nadčasové súvislosti, ktoré ma povzniesli nad udalosti, ktoré neviem ovplyvniť. Názov albumu Zlatá panna metaforicky odráža chápanie slobody, ktorú treba viac hľadať ako o ňu bojovať. V hľadaní je nádej, že všetko sa na dobré obráti," predstavuje album Ildikó Kali.

Poslucháčom na ňom ponúkne nové piesne, nový zvuk, novú spoluprácu a univerzálne témy. Producentsky a hudobne sa na ňom podieľal Milan Tőkőly (StudioJ, Trnava), v dvoch piesňach účinkujú prizvaní hudobní hostia – Stanislav PalúchPeter LuhaPeter Korman a Michal Fedor.

Poslední traja menovaní sa podieľali na prvej zverejnenej skladbe Báj Maginhradu, ku ktorej Ferdinand Brezovský nakrútil čiernobiely videoklip. "Ján Botto v roku 1849 zveršoval povesť o zakliatych rytieroch na vrchu Maginhrad, čnejúcom nad jeho rodiskom. Rytieri pijú z kalicha neubúdajúcu krv. Až sa kalich raz vyprázdni, 'zakliate sa vojsko schytí i vytiahne von do poľa' – za novými nádejami," približuje hudobníčka pozadie zhudobnenej básne.


"Pre svoje hudobné motívy som si predstavovala baladické príbehy. S prvkami ľudovej slovesnosti mi ich v hojnosti poskytla básnická tvorba romantikov. Vždy sa mi páčilo 'povedať' veci piesňou tak, aby textová časť a hudobná časť boli v rovnováhe. Ide o zhudobnené veršované povesti. Protiklad svetla a tmy, ktorým je pretkaná Bottova tvorba, tvorí základnú hudobnú líniu. Album je výletom do minulých čias, v ktorých cit hrdinu je v konflikte so svetom, napriek tomu sa pokúša dospieť k svojmu ideálu," dodáva autorka. 

Viac sa o albume Zlatá panna dozviete aj v krátkom videu, v ktorom o nahrávke rozpráva producent Milan Tőkőly, ktorý sa postaral aj o mix a mastering.


Obal nahrávky, ktorý môžete vidieť v krátkej upútavke k albumu, vytvorila ilustrátorka a maliarka Oxana Lukomska a o grafický dizajn sa postaral Samuel Ryba.

Krst albumu bude 12. febrára 2022 v Malom Berlíne v Trnave a mal by predznamenať sériu vystúpení na jeho odprezentovanie na Slovensku i v zahraničí.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ildikó Kraicová. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnom webe hudobníčky www.ildikokali.com.

Foto: Peter Babka