Tohtoročný Český slávik zlomil trinásťročnú zlatú šnúru Karla Gotta. Svojho prvého Slávika získal Tomáš Klus, ktorý neskrýval dojatie. Napriek historickej zmene poradia na prvom mieste kategórie Spevák spôsobil najväčší rozruch svojím prejavom bronzový Daniel Landa.

Český slávik 2012 bol výnimočný vo viacerých ohľadoch. Anketa, ktorá je skôr obrazom popularity než zrkadlom hudobného snaženia a úspechov, oslávila svoju päťdesiatku, Gott nie je zlatý a Landa v hudbe končí. A ak by sa niekomu málilo, tak Nightwork hľadajú nového frontmana. V každom prípade Český slávik ukázal, že Česi sú stále majstri v zábavných programoch, ktoré dokážu pobaviť i šokovať bez toho, aby urazili divákovu inteligenciu.

Lucie Bílá potvrdila svoje postavenie na scéne

Slávnostný večer začal beatboxom Ondřeja Havlíka, ku ktorému sa pridal svojim rapom moderátor večera Ondřej Brzobohatý. Nádherná a jednoduchá scéna v Štátnej opere Praha a publikum plné osobností českého šoubiznisu boli predzvesťou tradične dobrého večera. Hneď v úvode moderátor poradil budúcim víťazom, že by mohli byť vo svojich ďakovných rečiach tvoriví, pretože už o pár dní očakávame koniec sveta. Brzobohatý vtedy ešte ani netušil, ako sa bude celý večer vyvíjať.

V kategórii speváčka prišlo prvé prekvapenie. Ewa Farna získala Bronzového slávika a bolo vidieť, že je zo svojho umiestnenia trochu sklamaná, čo naopak rozhodne nehrozilo Lucii Vondráčkovej. Tá získala striebro a vo svojej reči poďakovala aj výluke NHL, ktorá jej umožnila pracovať na novom albume. Neuveriteľných 44 976 hlasov prinieslo už pätnásteho Zlatého slávika a napokon aj Absolútneho slávika stálici českej hudobnej scény Lucii Bílej, ktorá svoje ocenenie aj potlesk venovala so slzami v očiach herečke Jiřine Jiráskovej. 

Nielen Český slávik oslavuje päťdesiatku, ale aj skupina Olympic, čo neušlo pozornosti tvorcov programu. Tí sa rozhodli prítomných členov obdarovať darčekom, ktorý tvorili ich skladby v novom prevedení v podaní dcéry frontmana kapely Marty Jandovej. A bol to darček, ktorý stál za to. Jandová odspievala mix najväčších hitov skupiny a výsledok dopadol nad očakávania výborne. V takomto tvare by si českú legendu mohli obľúbiť aj mladšie generácie.

Marta Jandová - Olympic mix

Česi prekvapili slávikom v slovenskej kategórii

Slovensko a Česko sú si hudobne veľmi blízke, aj vďaka tomu existuje celkom účinný barter českých a slovenských hudobníkov. Napriek tomu sú medzi našimi scénami rozdiely. Dôkazom toho je aj kategória Slávik bez hraníc, ktorá je určená slovenským interpretom. Slávika si odniesla už po piatykrát kapela No Name, o ktorej je pritom u nás už počuť veľmi málo.

Slovenskú populárnu scénu na Českom slávikovi zastupoval aj slovenský talent Celeste Buckingham, ktorú moderátor večera Ondřej Brzobohatý predstavil ako najhranejšieho interpreta v súčasnosti v Česku. Mladá Slovenka odspievala hit Run, Run, Run v dlhých čiernych šatách s rafinovaným výstrihom na chrbte. Na pódiu pôsobila očarujúco, hoci sa zdalo, že má trocha trému. V každom prípade jej vystúpenie bolo dobrým hudobným odkazom zo Slovenska.

Celeste Buckingham - Run, Run, Run

Galavečer s noblesou Farnej a grobianstvom Landu

Už pred začiatkom galavečera bolo známe, že Ewa Farna odspieva skladbu Skyfall od Adele, čo vzbudilo veľký záujem. Speváčka sa predviedla ako trblietavá Bondova kráska. Svoje vystúpenie začala ležiac na klavírnom krídle a treba uznať, že celú skladbu odspievala úžasne. Silná filmová pesnička predstavovala určité riziko a hoci ju Ewa zvládla, nebola to Adele. Zároveň si televízia urobila skvelú upútavku na pripravovanú Česko Slovenskú Superstar, kde sa práve Farna zhostí úlohy porotkyne. Ako diváci sa máme na čo tešiť.   

Ewa Farna - Skyfall (Adele cover)

Daniel Landa po prvýkrát v histórii potvrdil svoju účasť na odovzdávaní cien Český slávik a mal na to svoje dôvody. Získal Bronzového slávika, po ktorého si prišiel v bojovej nálade. Najskôr sa stratil hneď po vyhlásení z pódia a vrátil sa naň so živým kohútom v ruke. Nikto v sále nechápal, čo sa deje. Prekvapený výraz sa dal vyčítať aj z tvárí prítomných. Daniel Landa sa vo svojej "ďakovnej reči" posťažoval na napaľovanie hudobných nosičov, novinárov, dokonca aj ľudí, ktorí sa chcú s ním fotiť.

Navyše predstavil svoju novú identitu. Už totiž nie je Danielom Landom, ale sám seba volá Kouzelník Žito. Spevák hovoril aj o tom, že dvadsať rokov tvorí hudbu, svojou operou chcel zmeniť svet a rozčúlilo ho, že v Česku ľudia volia komunistov. Následne Landa oznámil, že končí s hudbou a potlesku od publika sa teda za svoje vystúpenie možno po prvýkrát nedočkal.

Kontroverzný príhovor Daniela Landu

Strieborný Gott, zlatý Klus

Karel Gott nezískal Zlatého slávika a nielen prítomní v Štátnej opere, ale pravdepodobne aj televízni diváci zostali zaskočení. Spevák svoju malú porážku prijal ako gentleman, veď napokon za všetko hovoria vypredané športové haly v Čechách aj na Slovensku.

Zlatým slávikom sa stal po prvýkrát Tomáš Klus, ktorý neskrýval prekvapenie. "Mohlo by sa zdať, že sa udiala nejaká veľká zmena vo vodách českého šoubiznisu, ale tá zmena nie je úplne veľká," uviedol dojatý mladík, ktorý sa poďakoval za svojho Zlatého slávika aj Karlovi Gottovi, vďaka nemu získal pokoru.

Päťdesiaty ročník Českého slávika bol šokujúci, dojímavý, emotívny, vtipný a aj vďaka tomu výnimočný. Až nadprirodzene pôsobí fakt, že sa mnohí prítomní venovali téme konca sveta a na záver sa prerušilo zlaté pravidlo českého hudobného priemyslu, keďže Karel Gott nezískal Zlatého slávika. Ale ako povedal sám Gott, možno o rok. Päťdesiaty ročník Českého slávika rozhodne stál za pozretie.  

Zlatý slávik Tomáš Klus

Výsledky ankety Český slávik 2012:

Speváčky:
1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Ewa Farná  

Skupiny:
1. Kabát
2. Nightwork
3. Chinaski  

Speváci:
1. Tomáš Klus
2. Karel Gott
3. Daniel Landa

Objav roka: Koblížci 
Hviezda internetu:
Charlie Straight
Skokan roka: Eddie Stoilow
Slávik bez hraníc: No Name 
Najobľúbenejšia skladba Rádia Impuls: Tomáš Klus - Pánubohu do oken 
MTV Videoklip roka: Tereza Kerndlová - Tepe srdce mý  

Autorka: Martina Šimoňáková
Foto: Youtube / TV Nova

Súvisiaci interpreti: Karel Gott