Český hudobník Tomáš Klus a jeho Cílová skupina ukončili v pondelok večer v Novom Meste nad Váhom slovenskú časť Proměnamě Tour 2014. Pred Športovou halou čakali prevažne dievčatá už viac ako hodinu pred začiatkom koncertu. Čakanie si mohli spríjemniť vo vnútri nákupom oblečenia, albumov či plagátov alebo teplým indickým čajom masala.

28-ročný muzikant vystúpil na pódium krátko po 19:00, pričom posledná pieseň doznela približne o 21:45. Ako prvá na rad prišla skladba Dopis, ktorú Klus odspieval sám sprevádzajúc sa hrou na gitaru. Následne sa k nemu pripojil gitarista a vokalista Jiří Kučerovský. Po niekoľkých skladbách vo dvojici sa k nim v piesni Jsem pridal aj zvyšok kapely. Počas vystúpenia predviedli v rôznych zostavách skladby ako Marie, Chybíš mi, Oblomov, 17B, Vločka, Narozeninovál, Malčik, Neklid, Nezapomínej, Žezlo, Napojen, Nina, Noe, Sibyla či ako prídavok skladbu Do nebe a tiež pieseň, ktorá nesie v názve meno spevákovej manželky Tamary.

Ľudia v hale, v ktorej bolo možné cítiť kadidlo, šalviu bielu či levanduľu, si večer užívali. Zlatý Český slávik za rok 2012 sa predviedol vo výbornej kondícii, stíhal spievať, hrať na gitaru, bendžo, tancovať a baviť prítomných nespočetnými vsuvkami v piesňach, aj mimo nich. Počas koncertu, ktorý vďaka dômyselne vystavanému programu nestrácal i napriek dĺžke na dynamike, vyzýval ľudí k tancu, láske či slobode. Sám im bol príkladom, keď tri razy zišiel pod pódium a bavil sa spolu s fanúšikmi a fanúšičkami, ktorým tiež rozdával sladkosti a fotil sa s nimi. Pieseň Pocity venoval obdivovateľke Martine, a to na prosbu jej priateľa. Ďalšiu skladbu Žabí král pochádzajúcu z najnovšieho albumu Proměnamě (2014) zas venoval Andrejovi Babišovi.

Na energickej šou, ktorú posilnil aj pevný zvuk, sa podieľali tiež ostatní spoluhráči na čele so spomínaným Jiřím Kučerovským. Hudobník, ktorého nešetrila chválami ani samotná hviezda večera, ukázal muzikantskú všestrannosť i zmysel pre humor v príhovoroch medzi skladbami či krútením glóbusu. Komunikácia s publikom bola ďalším tromfom, ktorý dobre zohratá dvojica neskrývala v rukávoch.

Rodák z českého mesta Třinec si pre turné pripravil aj špeciálne upravenú scénu doplnenú o videoprojekciu či svetelné efekty. Tomáš Klus, ktorý odohral a odspieval koncert naboso, v krátkych nohaviciach a tielku, odchádzal z farebného pódia spotený a s úsmevom na tvári. "Majte sa radi, každý sám seba, aj všetci navzájom," lúčil sa s generačne rôznorodým publikom, ktoré výkon muzikantov odmenilo nie prvým, avšak v ten večer posledným standing ovation.


Zdroj: SITA
Ilustračné foto: Access Production

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus