Americká hip-hopová skupina Wu-Tang Clan vydražila prostredníctvom internetovej aukčnej spoločnosti Paddle8 svoj špeciálny album Once Upon A Time In Shaolin, z ktorého vyrobili iba jeden exemplár.

Majiteľom nahrávky sa stal nemenovaný americký zberateľ, ktorý za ňu zaplatil bližšie nešpecifikovanú sumu, pričom malo ísť o niekoľko miliónov dolárov. Na predaji sa dohodli už v máji, no celý kontrakt sa podarilo dokončiť až teraz. Nový majiteľ bude môcť album kopírovať a ďalej šíriť najskôr až po 88 rokoch od kúpy. Až po tomto čase totiž naňho prejdú autorské práva. Dovtedy ho však bude môcť prehrávať na verejnosti.

Once Upon A Time In Shaolin je dvojalbum s 31 skladbami a dĺžkou 128 minút. O ich produkciu sa postaral predovšetkým holandsko-marocký raper a producent Cilvaringz, ktorý je členom kolektívu Wu-Tang Killa Bees. Album je namiesto klasického obalu umiestnený v ručne tepanej schránke z niklu a striebra, ktorú vyrobil britsko-marocký umelec Yahya.


Wu-Tang Clan vznikol v roku 1992 v New Yorku, pričom jeho základom bola formácia All In Together Now. Tú tvorili bratranci RZA, GZA a Ol' Dirty Bastard, ktorý však v roku 2004 zomrel. V Clane sa k tejto trojici pridali Method Man, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Raekwon, Ghostface Killah a Cappadonna.

Debutovali v roku 1993 albumom Enter The Wu-Tang (36 Chambers), ktorý je považovaný za jednu z najlepších hip-hopových nahrávok v histórii. Nasledovali štúdiovky Wu-Tang Forever (1997), The W (2000), Iron Flag (2001), 8 Diagrams (2007) a A Better Tomorrow (2014). Všetci členovia okrem toho pôsobia aj ako sóloví interpreti.

Zdroj: SITA (Aceshowbiz.com, archív)
Foto: Facebook.com/wutangclan

Súvisiaci interpreti: Wu-tang Clan