Rocková skupina Metalinda sa pripomína celkom nečakaným a kurióznym počinom - vlastnou verziou slovenskej štátnej hymny. V skladbe pritom použila celý text básne Janka Matúšku - Nad Tatrou sa blýska z roku 1844, hoci hymnu tvoria len jej prvé dve slohy. Fanúšikovia to oceňujú, pretože dnes kompletný text piesne pozná iba málokto.

Na internete sa skladba teší veľkému úspechu, aký Metalinda v "ére Youtube" ešte nezažila, ak nepočítame uploady starých videoklipov. Od 8. novembra, kedy bola rocková verzia hymny zverejnená, má už takmer 60-tisíc prehratí a prevažujú pozitívne hodnotenia a komentáre na videoportáli či pod článkami.

Tie negatívnejšie sú zamerané skôr na výzor výrazne gestikulujúceho speváka a kapely, ktorá zostáva verná rockerskému imidžu z 80-tych rokov. Aj hudobne ide o klasický rock, ktorý fanúšikov tohto žánra rozhodne neurazí, aj keď priaznivcom inej hudby môže už samotný nápad prerobiť hymnu do rockovej podoby pripadať ako obludný národniarsky gýč a snaha polozabudnutej kapely vrátiť sa na výslnie.

Andy Hudák, Metalinda - Nad Tatrou a blýska Zdroj: Youtube

Prvý impulz prišiel zvonka

Ako vysvetľuje gitarista a zakladateľ Metalindy Peter Sámel, nejde o prvoplánovú záležitosť. Dokonca myšlienka hrať slovenskú hymnu sa ani nezrodila priamo v kapele. "Nápad prerobiť hymnu vznikol úplnou náhodou v Košiciach, kde sme boli hrať v Steel Aréne na galavečeri bojových športov Simply the Best. Usporiadateľ nám navrhol, aby sme okrem svojich vecí pred hlavným podujatím zahrali aj hymnu. Prerobil som ju do rockovej úpravy a náš spevák Andy Hudák ju v našom bratislavskom štúdiu naspieval," vysvetľuje hudobník.

Na spomínanej akcii mala hymna v podaní Metalindy obrovský úspech, a tak sa kapela rozhodla nahrať ju v štúdiu a nakrútiť k nej aj vizuál. "Ľudia boli veľmi prekvapení, lebo si mysleli že hymna sa končí už po prvej slohe. My ju ale hráme celú, všetky štyri slohy, tak ako ju napísal Janko Matúška. Jej úspech na tomto podujatí nás inšpiroval k tomu, že sme k nej s Andym na Devíne nakrútili aj videoklip," pokračuje gitarista, ktorý má z novinky veľmi dobrý pocit, pretože zatiaľ sa páčila každému, komu ju pustil. "Naša hymna je v podstate rocková pieseň, Slováci sú rockeri a pre nás prerobiť hymnu je maličkosť," usmieva sa.


"Hymnická" kapela je na scéne už 33 rokov

O Metalinde sa dá povedať, že je už "hymnická" kapela, lebo toto je už tretia hymna na ich konte. Peter Sámel v minulosti napísal hymny pre mesto Turčianske Teplice a klub Harley Davidson. "Veď nakoniec aj naše pôvodné pesničky sú v duchu hymien. Napríklad Slnko nevychádzaj, alebo Ján Ámos Džínový," zamýšľa sa muzikant.

Pre aktuálneho speváka Metalindy Andyho Hudáka bolo spievanie textu Nad Tatrou sa blýska obrovskou výzvou. "Naspievať slovenskú hymnu bola pre mňa veľká pocta a zároveň zodpovednosť zaspievať ju tak, aby sme zanechali posolstvo našej hymny, jej pompéznosť a jej odkaz. Verím, že sme neporušili dedičstvo tejto piesne a zanechali v nej to, čo tam má byť - hrdosť - a dali jej ten správny výraz."

Metalinda v súčasnosti na koncertoch s fanúšikmi oslavuje 33 rokov na scéne. Popri tom v štúdiu pripravuje nové pesničky. "Už pol roka pripravujeme nový album, ktorý vyjde na jar a vyrazíme s ním aj na turné, ktorým ho podporíme. Fanúšikovia sa môžu tešiť na novú, zaujímavú Metalindu. Teraz prežívame tie naše najlepšie časy. Ak si ľudia myslia, že sú už dávno za nami, tak po vypočutí nášho najnovšieho albumu zistia, že nás ešte len čakajú," myslí si Peter Sámel.

Kapela sa v posledných dvoch dekádach stratila z hľadáčika najväčších médií aj väčšiny fanúšikov, ktorí si ju pamätajú najmä vďaka "zlatej ére" s Paľom Drapákom. Fungovanie kapely v novom miléniu poznačili časté personálne zmeny najmä na poste frontmana, kde sa vystriedalo niekoľko spevákov, no so žiadnym z nich kapela nebola taká úspešná ako v 90-tych rokoch. Ak by ste sa bežného poslucháča spýtali na hit skupiny Metalinda z tohto tisícročia, zrejme by ste sa odpovede nedočkali. Novú, lepšiu éru kapely môže naštartovať práve úspech rockovej slovenskej hymny.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TS - Natália Novotná)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Metalinda