Podmanivý zvuk akustickej gitary, klavír a sláčiky v pozadí a krehký falzetový spev pripomínajúci Jónsiho Birgissona z islandskej skupiny Sigur Rós. Stačí pár tónov a zamilujete si ho. Mladý slovenský gitarista Peter Kravárik alias Homes ma očaril už v lete debutovým singlom Younger Sun, pred pár týždňami zverejnil ďalší, ktorý je doslova Loveable.

Homes je 20-ročný slovenský gitarista a skladateľ. Prvýkrát na seba upozornil už v roku 2015, kedy na Youtube zverejnil originálny gitarový cover jedného z najväčších vtedajších hitov Lean On (niektorí si naň možno spomínate, zdieľali sme ho na našom Facebooku). Vtedy ešte len 17-ročný hudobník ukázal veľký talent a pod jeho prvým videom nájdete povzbudivé komentáre od domácich aj zahraničných poslucháčov.

Pre Ega vybočenie, pre Homesa sľubný štart kariéry

Druhýkrát Peter Kravárik zaujal a prekvapil, keď v roku 2016 predstavil skladbu Youth (Mládež). Najskôr to bola len inštrumentálna gitarová pieseň, no pár mesiacov po jej zverejnení vydal novú verziu, ktorú svojím rapom a spevom obohatil člen Kontrafaktu Ego. Vo svetovom meradle spojenie gitarovej hudby a rapu nie je ničím novým a nevídaným (napr. Everlast alebo Plan B), na našej scéne ho síce nepočuť často, ale zo známejších mien určite treba spomenúť Moju Reč, resp. Supu s Jozefom Engererom.

Skladba Youth (Mládež) bola v rámci Egovej tvorby zaujímavým vybočením s prekvapivo vyzretým pohľadom na generáciu jeho fanúšikov. Raperovi sa to zjavne zapáčilo, keďže ďalšiu spoluprácu s Homesom - emotívne a osobné vyznanie Keď prídem domov / Prepáč - zaradil aj na svoju dlho očakávanú debutovú sólovku Precedens (2017). (Keďže však tento článok nemá byť primárne o Egovi, Homesove skladby s ním nájdete až na konci článku.)

Samotný gitarista sa po niekoľkých rokoch tvorenia inštrumentálnej hudby, spoluprác s rôznymi slovenskými i českými interpretmi a koncertovania po kluboch rozhodol posunúť svoju hudbu na ďalší level. V auguste tohto roka vydal svoj prvý singel, v ktorom nielen hrá, ale i spieva. Reč je o piesni Younger Sun, v ktorej ťahá poslucháča do svojho melancholického sveta jemných gitár a emotívneho falzetu, dotvorených symfóniou zvukov a nástrojov. V texte prostredníctvom symbolov a metafor opisuje svoje pocity a pohľad na svet. Oproti spomínaným spoluprácam s Egom ide o dosť veľkú zmenu a spozornieť by určite mali aj fanúšikovia severskej melanchólie a kapiel ako Sigur Rós, Radiohead alebo Bon Iver.


Spievať si len tak pre seba a zachrániť svet

Druhý singel s názvom Loveable zverejnil Homes len pred dvoma týždňami a opäť ide o veľmi intímnu a melancholickú skladbu s podmanivým zvukom a aranžmánom, ale aj dôležitým posolstvom v texte.

"Loveable je skladba o láske k sebe samému. Inšpirovaná bola ľuďmi okolo mňa, pretože v poslednej dobe som sa často stretával s tým, že moji blízki sa trápili kvôli tomu, že mali s týmto problémy. To mi prišlo úplne nesprávne a smutné a cítil som strašnú potrebu napísať o tom skladbu, skladbu pre nich. Kvôli tomu sa pre mňa stala veľmi dôležitou, hlavne textovo, na ňom som si dal veľmi záležať. Chcel som, aby v ňom bolo všetko, čo by som takémuto človeku povedal," približuje novinku Peter.

"Pri písaní som si predstavoval, že ten text spievam osobne blízkej osobe a snažil som sa o text, ktorý by bol všetkým, čo by takýto človek mal počuť. Hudobne som sa snažil udržať to veľmi minimalistické. Páčila sa mi idea veľmi intímnej skladby, kde toho nie je zbytočne veľa, vo väčšine skladby iba gitara a spev, poprípade klavír a husle," dodáva talentovaný hudobník a skladateľ.


Koho Homesove autorské skladby zaujali, môže sa v budúcom roku tešiť na jeho debutovú EP nahrávku aj koncerty. "
Chcem ďalej písať a nahrávať veci, rozrobených je ich viacero. Od budúceho roku plánujem začať koncertovať aj so spevom a v druhej polke 2019 vydať EP. Už mám o ňom hrubú predstavu, aké veci na ňom budú a tak, takže pomaly chcem tie veci dávať dokopy."

"A popritom si neustále spievať, keď ma nikto nepočuje, pretože to ma neskutočne napĺňa, robiť hudbu, o ktorej si myslím, že zachráni svet (lebo načo sa inak unúvať) a snažiť sa svoje veci niekam dostať, aby mali šancu byť vypočuté, pretože zatiaľ im nikto tú šancu nedáva," napísal mi Homes o svojich plánoch. Držím palce!



Homesove novinky môžete sledovať na Facebooku a Soundcloude.

Autor: Patrik Marflák
Foto: archív hudobníka