Piatkový koncert skupiny Hex v bratislavskej Starej tržnici spojil na jednom pódiu aj muzikantov, ktorí by sa inak na jednej akcii len tak nestretli. Skupina večerom plným hostí oslávila 30 rokov svojho fungovania a zároveň ho venovala svojmu nedávno zosnulému frontmanovi a lídrovi Petrovi "Ďuďovi" Dudákovi.

Bol to večer plný silných emócií, z ktorých však najviac prevažovala spolupatričnosť s členmi skupiny Hex a najmä radosť z hudby, ktorá spájala všetkých prítomných - či už to boli legendy ako Janko Lehotský a Vidiek alebo o generácie mladšie kapely Billy Barman  a Puding pani Elvisovej. Na pódiu v Starej tržnici sa počas viac než dva a pol hodiny vystriedali desiatky špeciálnych hostí, ktorí, či už sami alebo s hudobníkmi z Hexu, odohrali najznámejšie skladby tejto bratislavskej stálice - V piatok podvečer, Tam, kde slnko spí, Dobrý motýľ, Maťo a Linda a mnohé ďalšie.

Michal Kaščák, Le Payaco, IMT Smile, PolemicPara (Lasky bol spomedzi hostí najvyťaženejším spevákom večera), Katka Korček a Vrabec z Made II Mate, Shooty, Ján Gordulič a Dušan Slimák nechýbali medzi tými, ktorí prišli vzdať hold Hexu a Ďuďovi. Herečka Petra Polnišová si práve s Laskym zaspievala duet Chvíľu áno, chvíľu nie. "Pieseň mi vybrali Hexáci, ktorých mám strašne rada. Pokúšala som sa spievať, najmä preto, lebo je to pre Ďuďa, bolo to dojemné. Spoznali sme sa na škole a ja som vystupovala v ich klipe ešte ako mladá žaba. Bol to super človek, pozdravujem ho do neba," povedala Polnišová.

Lasky a Petra Polnišová, koncert Hex pre Ďuďa Zdroj: Pavol KarellLasky a Petra Polnišová na koncerte Hex pre Ďuďa

Večer v znamení silných spomienok

"Bol to jeden z naj koncertov, ktoré sme počas 30 rokov v kapele Hex zažili. Prípravy boli celkom náročné, no my sme cítili, že to takto pre našich fanúšikov musíme pripraviť. Ďakujeme hosťom a ľudom, ktorí sa podieľali na príprave koncertu, fanúšikom a v prvom rade našim rodinám za dlhoročnú podporu v tom, čo robíme," neskrýval dojatie basgitarista a zakladajúci člen Hexu Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Kapela sa predstavila v zostave s dvojicou ďalších dlhoročných členov Martin "Fefe" Žúži (gitara) a Tibor "Tybyke" Szabados (bicie) a skvelou správou pre fanúšikov Hexu je, že napriek množstvu hostí zneli pesničky skupiny suverénne najlepšie, keď ich namiesto Ďuďa spieval Peter "Šarkan" Novák, ktorý za frontmana príležitostne zaskakoval už počas minulého roka. Funguje im to spolu naozaj výborne, zostavu kapely navyše posilnili ešte druhý gitarista Laci Tvrdý a trubkár Peter Letovanec.

Michal Kaščák spieval pieseň Všetko, čo mám rád, ktorú nazval najlepšou popovou pesničkou v histórii ľudstva. "Ďuďo bol kúzelný človek a zároveň výborný aranžér, skladateľ a muzikant. Ale aj futbalista, pretože som si s ním zahral na festivale Žákovic Open futbal. Ďuďo mal pre mňa vynikajúci a výnimočný hlas. Túto skladbu som si vybral už dávno, mám s ňou spojené rôzne zážitky. Je to jedna z najlepších popových pesničiek vôbec. Takú by som chcel zložiť," neskrýval svoj obdiv.

Michal Kaščák, koncert Hex pre Ďuďa, 22.11.2019 Zdroj: Pavol KarellMichal Kaščák vo futbalovom drese zo Žákovic Open

Spevák Braňo Bajza zo skupiny Polemic, ktorá odpálila skladbu Každý deň je nedeľa, poďakoval skupine Hex za to, že odštartovala v roku 1989 novú etapu v slovenskej hudbe a ovplyvnila celú generáciu hudobníkov. IMT Smile zahrali najväčší rádiový hit Hexu Keď sme sami, ktorému dal Ivan Tásler svojím typicky oduševneným a nabudeným výkonom vlastný výraz, celkom vzdialený od originálu, no publikum to ocenilo a bol to jeden z vrcholov večera. K Ďuďovi podľa vlastných slov prechováva veľkú úctu.

"Som rád, že sme sa stretli, keď som bol mladý chlapec. Bavia ma ľudia, ktorí sú na pódiu schopní urobiť hocičo. Ďuďo nebol len taký obyčajný frontman, bol svojský. To, ako spieval, ako tvoril, ako produkoval. Vedel som, že hudbu vyštudoval a že sa vyzná v rôznych hudobných štýloch. Mal som k nemu veľký rešpekt. Ďakujem, že nám dal toľko dobrej muziky," vyznal sa spevák a skladateľ.

koncert Hex pre Ďuďa, 22.11.2019 Zdroj: Pavol KarellPozrite si viac fotiek z koncertu v Starej tržnici

Bývalí členovia aj nezameniteľný Ďuďov hlas

Druhá polovica koncertu už patrila výlučne skupine Hex. Na pódiu sa objavili aj bývalí členovia kapely Peter Slameň, Jožko Jurička, Martin Čorej a hosťujúci muzikanti Hoťo a Veslo. Skladbu Indiánske leto s nimi odohral hráč na panovú flautu Robo Puškár a medzi najlepšie momenty večera patrila novinka Pridaj sa k nám (Keď sme s vami), ktorú si na pódium prišli s hudobníkmi zaspievať aj deti členov kapely. Najemotívnejšie chvíle však priniesla skladba Srdce, v ktorej znel z pôvodnej nahrávky Ďuďov hlas a kapela ho len doprevádzala s nástrojmi, pričom na plátne za pódiom bola veľká fotografia speváka. Dojaté bolo publikum aj kapela, ktorej členovia mali pri dlhom standing ovation, rovnako ako mnohí fanúšikovia, slzy na krajíčku.

"Veľmi milujeme to, čo robíme a verím, že to bolo aj cítiť. Kapela Hex je opäť pri plnej sile, bratislavský koncert nám ukázal, že nápad pozvať kolegov z hudobnej branže stál za to. Ľudia veľmi ocenili iné úpravy našich pesničiek, ale aj spomienky a príhody našich kolegov s nami. V Žiline a Košiciach to bude určite tiež super, tešíme sa na našich kamarátov muzikantov, ako aj na fanúšikov našej skupiny. Bol to pre nás nesmierne ťažký rok, no oni nás podržali a my im prinesieme kus radosti. Ďuďo sa na nás pozerá a my veríme, že je šťastný," uzavrel Yxo.

Celý program večera režíroval Juraj Johanides a kapela z neho pripravuje dokument. Na koncerte si fanúšikovia mohli po prvýkrát kúpiť CD singel so spomínanou novou skladbou Pridaj sa k nám (Keď sme s vami). Informácie o ďalších novinkách skupiny Hex môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.hex.sk a www.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Hex