Slovenská speváčka a hudobníčka Sandra Urbančíková, známa pod umeleckým menom Eniesa, má za sebou naozaj tvorivý rok 2020 a to ešte neskončil. Okrem toho, že vo februári vydala a pokrstila svoj štvrtý autorský album Jablko a natočila k nemu sériu videoklipov, ste mohli jej tvorbu počuť vo filme Neviditeľná.

Dokument, ktorého témou je ženská trauma z pôrodu, mal premiéru 7. novembra na filmovom festivale Jeden Svet, kde bol zaradený do hlavnej súťaže. Tú napokon aj vyhral spolu s diváckou cenou. Režisérka Maia Martiniak v dokumente Neviditeľná prináša skladačku troch osobných príbehov, ktoré divákom umožňujú preniknúť hlbšie do emocionálneho života traumatizovanej ženy a ukázať pravý dôvod jej trápenia. Zároveň dokument ponúka jemné prerozprávanie skúseností, ktoré inšpirujú k novým možnostiam príchodu detí na svet.

Neodmysliteľnou súčasťou, ktorá dotvára celkovú atmosféru filmu, je práve hudba. "Eniesa bola pre film Neviditeľná okamžitá voľba. Poznáme sa dlhšie a vedela som, že k tvorbe hudby pristúpi citlivo a zodpovedne. Nechala sa uniesť príbehom a pocitmi, ktoré v nej film vyvolal. O to viac, že rodila doma a zažila si skutočne veľmi silný a pozitívny zážitok," hovorí autorka dokumentu Maia Martiniak.

Hudba do celého filmu vznikala v košickom štúdiu UnderGroove Records, kde na nej spolu s Eniesou pracoval hudobník Pavol Jeňo. Na pomoc si prizvali aj hosťujúcich muzikantov - Peter Tóth podfarbil atmosféru elektrickou gitarou a František Jano, známy aj z pôsobeniav kapele Peter Bič Project, dotvoril soundtrack slákom. Titulná pieseň vznikla súčasne popri tvorbe dramaturgie hudby k celému dokumentu. Počas stretnutia Eniesy s režisérkou filmu jej práve jeden z príbehov žien učaroval natoľko, že ju inšpiroval k tvorbe piesne. Tá nesie rovnaké meno ako žena, o ktorej spieva: Melody.


Skladba inšpirovaná jedným zo silných príbehov

"Hovorili sme o príbehoch žien a o pocite, ktorý zažívajú, a ako ho pretaviť do filmu. Zrazu Sandra vzala gitaru a začala spievať: 'All my life I've been waitin' for miracle - And today I'm still waitin' - Who are you to see me so physical - Who is ready for changin' - My friends covered me with stones - And I'm still all alone...' Príbeh Melody sa jej začal vlievať do hudby a slov a ja som v tej chvíli vedela, že máme pesničku k filmu. Asi sa to na Slovensku nenosí. Pesničku k filmu mávajú iba veľké filmy z hranej produkcie, ale v dokumentárnom filme to teda určite nie je zvykom a budget býva tak na hrane, že sa nad tým ani neuvažuje. Lenže čo spravíte, keď vám Sandra zloží v izbe hit?" opisuje vznik piesne Maia Martiniak.

Mimochodom, práve ona režírovala krásny prvý videoklip Eniesy k piesni Vhodení, s ktorou sme vám talentovanú hudobníčku v roku 2013 predstavili. 
Scenár videoklipu k novinke Melody sa postupne vyvíjal, občas aj radikálne menil a pri realizácii sa objavovali stále nové prekážky. Ale ani dva spadnuté stromy na ceste k lokácii, prekvapivá zima a dážď či natáčanie pod vodou nezabránili tímu odhodlaných žien vytvoriť pôsobivé video. Dokonca mu i pridali na dramatickosti.

Text: Želmíra Urbančíková (Hudba.sk edit)
Foto: záber z videoklipu (kamera: Michaela Hošková)