V skladbe Cigarette Tongue opisuje skupina Tolstoys náhly odchod blízkeho človeka ako vyfúknutie cigaretového dymu z pľúc. Prejde len krátky moment a dym sa vyparí.

Niekedy ani nevieme, ako sa to stane, no zrazu zostanú len spomienky. Nečakaný rozchod, odlúčenie či smrť blízkej osoby prináša traumatizujúci zážitok, s ktorým sa každý z nás vyrovnáva inak. Smútok a melancholická nálada sú však spoločným sprievodným znakom, a práve túto atmosféru sa Tolstoys snažili zachytiť v piesni Cigarette Tongue, v ktorej sa snúbi poetický text s chladným zvukom syntetizátorov a bicieho automatu.

Novinka, ktorá je po skladbách Describe My Name, Chýbanie a Skin Hunger (We Are Human Beings) už štvrtým singlom z pripravovaného albumu Mirror Me, vznikla veľmi spontánne, v priebehu pár hodín v jeden večer na zasneženej chalupe v Nízkych Tatrách ako jedna z prvých skladieb očakávanej kolekcie. Prvotným nápadom bol chladný, drsný, elektrický zvuk synťáku.

"Zvukovo pieseň evokuje paru či teplo unikajúce do studeného rána cez otvorené dvere, hustý dym z úst a smutnú, osamelú rannú cigaretu na balkóne. Strata sa objaví náhle a aj keď byt je ešte nasiaknutý teplom milovanej osoby, v hrudi už cítime chlad a príchod zimy. Pomaly sa vkráda do kostí, nedá sa zastaviť," približuje tému jeden z ústrednej dvojice kapely, basgitarista a hráč na kontrabas Michal Smetana.


Autorkou videoklipu je študentka réžie FAMU Tereza Halamová v spolupráci s kameramankou Helenou Fikerovou a vfx umelcom Jakubom KrejčímZobrazuje velmi zblízka intimitu dvoch ľudí, milencov: Michala a speváčky Ely Tolstovej. Aj keď okolo je chlad, zúri snehová búrka oni sa vášnivo bozkávajú, usmievajú, sú pestrofarebne oblečení a vyžaruje z nich teplo lásky. Zrazu však Michal začne miznúť ako vyparujuci sa dym. Akoby si to nevšímali, nálada sa nemení.

"Išlo mi hlavne o to zobraziť tento jav nenápadne a kľudne, pretože taká pre mňa strata je vo svojom priebehu. Pohyb kamery sme teda limitovali iba na jeden záber, a to odjazd a nájazd na postavy nevšímajúce si plynúci čas okolo nich. Celý koncept je veľmi jednoduchý a naivný, a slúži iba ako ilustrácia, teší ma ale, že komunikuje pocit veľmi priamo. Bolesť a prázdno nastane, keď jeden z milencov ostáva sám," vysvetľuje Halamová.

Tolstoys je šesťčlenná kapela na čele so speváčkou Elou Tolstovou a basgitaristom Michalom Smetanom. Ich aktuálny singel Cigarette Tongue, ktorý okrem Youtube nájdete aj vo všetkých streamovacích službách, je jednou z desiatich kapitol ich druhého štúdiového albumu Mirror Me, pri ktorom už pred jeho kompletným uvedením na trh oslavujú spojenie hudby a vizuálneho umenia. Každé dva mesiace totiž vychádza singel s videoklipom, vždy v spolupráci s iným vizuálnym umelcom. Vyvrcholením tohto projektu bude vydanie albumu, ktoré je plánované na 22. februára 2022 vo vydavateľstve Slnko Records. Album vznikol v spolupráci s berlínskym producentom Drewom Dealom.

Ich prvý album Botanika sa stal Debutom roka v hudobnej ankete Radio_Head Awards 2017. Opakovane účinkovali na najväčších lokálnych festivaloch ako Pohoda, Grape či Colours of Ostrava a tiež na zahraničných showcasových festivaloch po Európe ako MENT, BUSH, Waves Vienna alebo Eurosonic Noorderslag. V minulosti boli predkapelou zahraničných umelcov ako Tom Odell či Lola Marsh. V rámci projektu Botanika Klasika boli na turné so sláčikovým kvartetom a autorskú pieseň Agapé predviedli aj s doprovodom symfonického orchestra na pódiu Slovenského národného divadla. Tieto úspechy si všimol aj magazín Forbes, ktorý Elu Tolstovú v roku 2018 zaradil do svojho prestížneho rebríčka Forbes 30 pod 30.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Samuel Alex Petráš