Jeden z najzaujímavejších súčasných projektov srbskej elektronickej scény Bella Technika (zakladateľmi sú členovia Darkwood Dub) príde v sobotu 26. novembra prvýkrát na Slovensko. O domáci support sa postarajú producenti Beyuz a Duhan. Hudobné stretnutie Belehradu a Bratislavy sa uskutoční na nábreží Dunaja na lodi Pink Whale.


Ak ste o kapele Bella Technika ešte nepočuli, ideálnym "prvým stretnutím" je video z pandemického vystúpenia formácie na streche brutalistickej budovy Silosi Žitomlina v Belehrade. Hodinový set s podmanivým mäkkým zvukom elektroniky a éterickým spevom je v príkrom rozpore s industriálnym prostredím.


Projekt dvojice Bojan Drobac Bambi a Milorad "Miki" Ristić je výsledkom ich dlhoročnej spolupráce v dnes už neexistujúcej kultovej kapele Darkwood Dub. K dvojici pánov sa pridala speváčka Katarina Jovanović a inštrumentálne downtempové pasáže v trip-hopovom a chilloutovom šate dostali finálnu podobu so spevom á la Morcheeba. Debutový album pod názvom Section vyšiel v roku 2019 a hudobníci na ňom s moderným zvukom a prístupom vzdali poctu ranej tanečnej srbskej hudbe z 80. rokov. 

Ich druhý štúdiový album sa finalizuje práve v týchto dňoch a Bella Technika ho ešte za horúca predstavia v Bratislave. Opäť vychádza z elektroniky 80. a 90. rokov, no plynule prechádza do súčasnej klubovej podoby. Pulzujúce groovy s éterickými melódiami sprevádzajú osem nových piesní s chrumkavým zvukom tanečného parketu. Takto nejako opisujú novú tvorbu srbskí hudobníci, ktorí okrem noviniek predstavia aj skladby z oceňovaného debutu.


Aj takto znie nová srbská hudba kráčajúca v stopách slávnej epochy juhoslovanského rocku a novej vlny. Zvuk srbských kapiel je stále veľmi originálny, pričom Belehradu dodnes patrí jedna z popredných priečok na klubovej európskej scéne. Koncertná iniciatíva Nu Sound Of Serbia vyhľadáva originálne a súčasné projekty, aby ich mohla predstaviť slovenskému publiku ale i srbským poslucháčom žijúcim na Slovensku.

Atmosféru belehradského nočného života prinesie Bella Technika v sobotu 26. novembra v slovenskej premiére na druhej strane Dunaja – na kotviacu loď Pink Whale v bratislavskom Starom meste. Slovenskú scénu bude reprezentovať dvojica domácich klubových hráčov Beyuz a Duhan. Obaja zahrajú plnohodnotný set, v ktorom sa pretne elektronika s hip-hopom.  

Koncert sa uskutoční s finančnou podporou Kult Minor - fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)