Mária Antoinetta vlastniaca iPhone sníva o odvahe Johanky z Arku. Takýto historický neporiadok ponúka vo svojom štvrtom videoklipe éry Witness americká speváčka Katy Perry. Popová modla odkazuje na aktuálnu kauzu Harveyho Weinsteina, ktorého viaceré známe postavy Hollywoodu obvinili zo sexuálneho zneužívania.

Boj proti patriarchátu a väčšia spoločenská zodpovednosť sú jednými z nosných elementov piatej štúdiovej nahrávky Witness od Katy Perry. Nie je tomu inak ani vo videoklipe ku skladbe Hey Hey Hey, ktorý vydala štyri dni pred Vianocami. Tradične pestrofarebný vizuál, o ktorý sa tentokrát postaral režisér Isaac Rentz (Nick Jonas ft. Anne Marie & Mike Posner - Remember I Told You), zobrazuje Máriu Antoinettu veriacu v záchranu spred politických povinností akou je, napríklad, rande s nie veľmi príťažlivým princom.

Za poníženie sa pyká

Dávna francúzska panovníčka si po "analógovom" budíku od svojich troch šľachtičných dám dopraje kávu Napoleon's Coffee nenápadne pripomínajúcu služby známej značky Starbucks, aby neskôr svieža mohla použiť aplikáciu FaceTime. Prostredníctvom nej sa prihovorí svojmu nežiadúcemu nápadníkovi. Začnú prípravy na stretnutie, počas ktorých narazí na knihu s príbehom o Johanke z Arku. Bojovníčka vzdialená od dámy minimálne tri storočia sa príde pomstiť po tom, ako Prince Piggy nechá sťať Márii Antoinette hlavu za odmietnutie a poníženie fackou.

Krátky dej je reakciou na prípad niekdajšieho filmového magnáta Harveyho Weinsteina. Podľa francúzskych médií bol v Cannes známy pod prezývkou Prasa. Podľa týždenníka Newsweek to bolo vďaka večierkom plných sexuálnych orgií a drog. Meno nabralo aj ďalšiu konotáciu plnú pohoršenia, keď Weinsteina viacero známych herečiek z Hollywoodu označilo za sexuálneho násilníka. Pokiaľ sa nepodvolili, ich kariéru "popravil".

Singel vyprodukovala dvojica Max Martin (Pink, Justin Timberlake) a Ali Payami (The Weeknd, Tove Lo) a otextovali okrem samotnej interpretky aj hitmakerka Sia či skladateľka Sarah Hudson (Katy Perry, Iggy Azalea). Hovorí práve o sile ženy napriek tomu, že je označovaná za "nežnejšie pohlavie". Dôrazná feministická správa má aktuálne už vyše 17,5 milióna vzhliadnutí.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube / Screenshot

Súvisiaci interpreti: Katy Perry