Hudobné duo Ja&On prináša pieseň Nik nie je sám, ktorá chce ľuďom textom, ale aj vizuálne pripomenúť, že aj v týchto náročnejších dňoch nie sme so svojimi emóciami sami. Skladba odkazuje priamo aj na pomoc rodinám, ktoré sa napriek úsiliu zabezpečiť základné potreby na prežitie, ocitajú na pokraji životného minima. Ku skladbe vznikol aj klip pod režisérskou taktovkou Adriana Kutného.

Za názvom projektu Ja&On sa skrývajú mená Juraj Janček a Ondrej Ondrek. Mladí hudobníci z Oravy vstúpili na scénu v lete 2019 so skladbou Ak zostať tu mám, v ktorej spojili pop s prvkami rapu, rocku a energiou tanečnej hudby. V novinke Nik nie je sám sa však rozhodli zhudobniť emotívnu tému v jemnejšom štýle.

"Myslím, že pripomínať ľuďom tradičné Vianoce v aktuálnej situácii môže v niektorých, ktorí nemôžu cestovať za svojimi najbližšími alebo s nimi byť, vyvolať smútok. Preto sme chceli prostredníctvom skladby povedať všetkým, že aj keď je situácia počas Vianoc nepriaznivá, nie sú sami a netreba sa báť požiadať o pomoc. Preto sme v texte aj vo videoklipe chceli vytvoriť akýsi odkaz tým, ktorí sa tak cítia," uviedol pre médiá Juraj Janček.


"Chcel som zachytiť emóciu, že aj keď sa nám nedarí v živote a cítime sa niekedy sami, rodina nás nikdy nesklame. Koncept som postavil na pubertiačke, keďže v tom veku decká riešia práve to, že sú nepochopené a cítia sa samé. Preto je odzrkadlená téma uvedomenia sa, že napriek všetkému, nikdy nie sme sami a že rodina, či priatelia nás vždy podržia," spresnil režisér Adrián Kutný.

Skladba sa nahrávala pod dozorom gitaristu a producenta Jimiho Cimbalu v Randal Factory, hudbu a text si Juraj a Ondrej zložili sami. Chalani sa rozhodli, že sa emotívnou skladbou so silnou výpoveďou pokúsia priamo pomôcť rodinám, ktoré na tom nie sú najlepšie. Spojili sa preto s nadáciou Námestovský anjel a vyzývajú fanúšikov, aby finančne prispeli.

"Účelom nášho fondu a zbierky, ktorú zorganizovali Juraj s Ondrom, je združovať finančné prostriedky pre pravidelnú i jednorazovú pomoc rodinám a jednotlivcom, ktorí sa z dôvodu ťažkej choroby alebo iných závažných dôvodov ocitli vo vážnej finančnej tiesni. Zameriava sa najmä na zvýšenie kvality života ľudí v núdzi, čo je v týchto časoch náročnejšie, ako kedykoľvek predtým," doplnili zriaďovatelia fondu Námestovského anjela.

Zdroj: TASR
Foto: archív skupiny