Slovenská kapela Fallgrapp zverejnila ani nie pred pol rokom svoj videoklip k piesni Vlasy a už sa o slovo hlási opäť. Tentokrát sa však zaobišla bez profesionálneho režiséra. Vizuál k mrazivo silnej skladbe Zrkadlia nás totiž nečakane natočili českí študenti.

Éterická víla v bielom, ponurá zasnežená krajina, originálne vizuálne momenty – to všetko ponúka videoklip, o ktorý sa postarala skupina študentov Fakulty multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáše Bati v Zlíne. Za svoju inšpiráciu si vybrali práve jednu z najsilnejších skladieb Fallgrapp a ich práca oslovila aj autora Jureša Líšku. Na oficiálnom Facebookovom profile kapely sa k dielu talentovaných študentov vyjadril: "Ich práca sa nám veľmi páči, snáď sa bude páčiť aj profesorom, ktorí ju budú hodnotiť. A samozrejme dúfame, že sa bude páčiť aj Vám. Držíme im palce a veľa úspechov v ich tvorbe. Ešte raz, veľmi ďakujeme!" 

O réžiu atmosférického videklipu sa postarala dvojica Matěj Brothánek a Anna Jelínková, hlavnú protagonistku videa stvárnila sympatická herečka Svatava Nezvalová. Tá je najskôr zobrazená medzi bielymi plachtami, aby sa neskôr v klipe objavila v zimnej krajine. Nechýbajú scény s úlomkami skla či zábery zanechávajúce silný melancholický dojem. Video teda konceptuálne aj vizuálne skvele zapadá k zvyšným dvom videoklipom kapely Fallgrapp. Tak ako aj v debute I.N.A i spomenutom klipe Vlasy sa v čerstvom videu Zrkadlia nás objavuje v hlavnej úlohe osobnosť ženy, obrazové metafory i nepriamočiaro vypovedaný príbeh.

Video je tak na jednej strane hodnotenou (a hodnotnou) študentskou prácou a na strane druhej výborne propaguje slovenskú kapelu bez ich pričinenia nielen medzi slovenskými, ale aj medzi českými fanúšikmi. Ako sa páči spojenie Fallgrapp a študenti vám?


Text: Michaela Žureková
Foto: Petr Huser

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp