Na slovenský hudobný trh v týchto dňoch prichádza nové koncertné DVD skupiny Tublatanka s názvom 30 Rockov / Vo veľkej škole dní. Dlho pripravovaný koncertný záznam ponúka skladby odohraté na veľkom česko-slovenskom turné, ktorým skupina na jeseň 2013 oslávila 30 rokov svojej existencie.

Nové DVD skupiny Tublatanka prináša unikátny pohľad na koncert, na ktorom rocková stálica slovenskej a českej scény odohrala 24 svojich najznámejších piesní - od prvých albumov z osemdesiatych rokov až po súčasnú tvorbu z posledných CD. Hosťom koncertu je sláčikové kvarteto Adventure strings, ktoré s Tublatankou na turné odohralo hity Pravda víťazí, Matka, Skúsime to cez vesmír a Nekonečná pieseň. Dva a pol hodinový záznam natočený v HD kvalite s použitím až 20 kamier spracoval do finálnej podoby režisér a strihač Petr Kašpar.

"Toto DVD považujem za odraz toho najlepšieho, čo naša skupina priniesla za posledných 30 rokov na svet a kam sa vyvíja. Myslím, že je to skutočne poctivý rockový koncert na DVD," teší sa z najnovšieho prírastku v diskografii Tublatanky spevák, gitarista a skladateľ Maťo Ďurinda. Ako dodáva, za tri dekády na scéne nahrali toľko úspešných skladieb, že by vydali aj na dvojnásobne dlhší koncert. Výber piesní tak podľa neho nebol žiadny problém. "Išlo to absolútne prirodzene. Prierez našej tridsaťročnej tvorby - pesničky najznámejšie a najobľúbenejšie medzi fanúšikmi. To, čo rezonovalo z platní, CD či videoklipov. A samozrejme sme prihliadali na to, či sa nám vybrané piesne dobre hrajú na koncerte a či aj podľa nás majú svoju kvalitu," vysvetľuje 54-ročný hudobník.


Krvavé prsty a radosť z hudby

Hlavne pri tých najstarších piesňach, ako sú Šlabikár, Dajte mi na to liek, Kúpim si kilo lásky alebo O nás, si líder Tublatanky zaspomínal aj na prvý koncert skupiny: "Bolo to v roku 1983 na festivale amatérskych skupín Mladá vlna v bratislavskom PKO, ktorý organizoval Rišo Müller. Mal som veľkú trému, nikto nás, ani naše pesničky nepoznal. Keď som začal hrať prvú skladbu - Šlabikár - zistil som, že mám ruky úplne spotené a šmýkali sa mi po hmatníku gitary ako po klzisku. Spievali a hrali sme naplno! Pravú ruku som mal krvavú z toho, ako som trieskal do strún gitary pri hraní akordov. Zahrali sme energický mini koncert so šiestimi pesničkami. Cítil som, že publikum nám vrúcne zatlieskalo a my sme sa moc tešili, že nás prijalo."

Práve na prvú dekádu v histórii Tublatanky spevák vo svojej kariére spomína najradšej. "Najlepšie boli 80. roky. To prvotné objavovanie čara a radosti z muzikantského života spojeného s veľkými turné po celom Československu. Boli to spontánne časy, veľa som toho stíhal aj popri muzike. Dokončoval som vysokú školu a zvládal aj partiu, s ktorou sme sa v bratislavských pivárňach a vinárňach každý večer bavili o muzike. Z tej som sa tešil najviac. Keď sa nám v skúšobni zadarili nové pesničky alebo keď sme dostali šancu nahrávať prvú LP platňu. Noc pred nástupom do štúdia som vôbec nespal."

Aj nové milénium však Ďurinda považuje v živote Tublatanky za veľmi vydarené. "S Ďurom Toporom a Peťom Schlosserom si rozumieme hudobne i ľudsky. Nahrali sme spolu štyri albumy, v skúšobni máme často podobný názor a vieme sa baviť o čomkoľvek. Tublatanka má 32 rokov a nemáme ponorkovú chorobu. Naopak, chceme napredovať, robiť nové piesne, nechceme žiť iba zo starej tvorby. A tešíme sa na koncerty, pretože nás baví vystupovať, zvlášť na miestach, kde sme doteraz ešte nikdy nehrali."

Najhoršia bola podľa neho posledná dekáda minulého storočia. "Hudobné obdobie 90-tych rokov nemám moc rád, scéna vo svete aj u nás sa začala moc komercionalizovať a gýčovatieť, na slovenskej scéne prevládal nehodnotný dancefloor a 90-te roky sa mi spájajú aj so všetkým zlým, čo sa v našej spoločnosti dialo - nekalá privatizácia, rozkrádanie, chaos, drogy, veľká kriminalita, vydieranie..."

Zoznam skladieb na DVD Tublatanka - 30 Rockov / Vo veľkej škole dní: 

1. Démon pomsty
2. Svet v ohrození
3. Revolúcia
4. Ja sa vrátim
5. Šlabikár
6. Dajte mi na to liek
7. Dnes
8. Kúpim si kilo lásky
9. Judáš
10. Priateľ
11. Môj starý dobrý kabát
12. Šikmooká
13. Bez tvojej lásky
14. Láska drž ma nad hladinou
15. Svätý grál
- Sólo pre basovú gitaru a bicie nástroje
16. Vo veľkej škole dní
17. Loď do neznáma
18. Pieseň pre Doda (Šlabikár 9)
19. Matka
20. Nekonečná pieseň
21. Pravda víťazí
22. Skúsime to cez vesmír
23. Žeravé znamenie osudu
24. O nás

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Pavol Božík z vydavateľstva Opus, ktoré je exkluzívnym distribútorom DVD. Viac info nájdete na oficiálnej stránke www.opus.sk.

Súvisiaci interpreti: Tublatanka