Medzinárodne uznávaný hudobník, gitarista a autor filmovej a divadelnej hudby David Kollar otvorí niekoľko koncertov anglického rockového inovátora Stevena Wilsona (ex Porcupine Tree) na jeho európskom turné vo februári 2018. Predstaví sa s ním 14. februára vo Viedni, o deň neskôr v Berlíne a napokon 17. februára v poľskom meste Zabrze.

David Kollar participuje ako gitarista a zvukový dizajnér v dvoch skladbách na Wilsonovom poslednom albume To The Bone (2017), ktorý sa dostal medzi top 10 najpredávanejších albumov vo viacerých krajinách sveta vrátane Veľkej Británie (UK Chart), USA (Billboard - rebríčky Top Rock Albums a Independent Albums), Nemecka, Holandska, Belgicka, Rakúska, Fínska, Švajčiarska či Nového Zélandu.

"Môj príbeh so Stevenom Wilsonom je už známy. Vyrozprával som ho mnohým ľuďom, a jeho začiatok je opísaný aj v mojej knihe Zápisky I. Alchýmia úspechu a prehry, ktorú vydalo vydavateľstvo Hevhetia v roku 2016," hovorí prešovský hudobník, ktorého už predtým v zahraničí zviditeľnil jeho sólový album The Son (2013, Hevhetia) a neskôr projekt KOMARA s Patom Mastelottom z King Crimson a ďalší Davidov projekt The Blessed Beat s talianskym trúbkarom Paolom Rainerim.

Prečítajte si: David Kollar nahráva doma v obývačke gitaru na svetové i vlastné albumy

"Práve kvôli Stevenovým fanúšikom som si musel vypnúť Facebook Messenger, pretože mi tam začalo chodiť nespočetné množstvo správ. Dodnes odo mňa ľudia pýtajú tabulatúry na moje sólo v skladbe Detonation," 
hovorí s úsmevom David Kollar, ktorý nahral gitaru aj do singla Song Of I. O spolupráci s Wilsonom prezradil viac aj v našom minuloročnom rozhovore.

"So Stevenom si píšeme dosť často. Po spolupráci na albume ma oslovil aj ako možného hlavného gitaristu na turné. Bol som u neho na návšteve v Londýne, zahrali sme si, pozval ma na obed, vysvetlil mi veci, a letel som späť... Nakoniec sa rozhodol pre britského gitaristu, hlavne pre jeho dostupnosť (býva vedľa Stevena a mohli takto niekoľko mesiacov pred turné vo dvojici pripravovať gitarové party)," prezradil David. Nakoniec sa ale predsa na Wilsonovom turné predstaví, gitarista a skladateľ ho totiž pozval na tri februárové koncerty v strednej Európe. David Kollar na všetkých troch odohrá krátky sólový koncert.

14. 2. - Viedeň, Gasometer
15. 2. - Berlin, Admiralspalast
17. 2. - Zabrze, Dom muzyki i tanca   


Davida okrem tejto skvelej príležitosti tešia aj odozvy od hudobníkov, ktorým sa páči jeho hra a tvorba. "Medzitým mi napísal aj Stevenov klávesák Adam Holtzman, ktorý v minulosti hral napr. aj s Milesom Davisom. Adam mi gratuloval k práci a k môjmu hudobnému vkladu na albume To The Bone. Je to pre mňa česť byť vo Wilsonovom portfóliu medzi takými gitaristami, ako je Guthrie Govan a Dave Kilminster. Prvý hrá v tomto období s Hansom Zimmerom a druhý s Rogerom Watersom," dodáva David Kollar, ktorý má za sebou veľmi produktívny rok.

K hudobníkom, s ktorými v roku 2017 spolupracoval, patria ikona škandinávskeho moderného jazzu, trubkár Arve Henriksen (Bill Frisell, David Sylvian, SuperSilent), rakúsky gitarista a tvorca elektronickej hudby Christian Fennesz (Mike Patton, Ryuichi Sakamoto) a multiinštrumentalista Trey Gunn (King Crimson, Peter Gabriel). Okrem toho mu vlani vyšiel nový sólový album Notes From The Underground (Hevhetia) a zložil hudbu k filmu Punk je HneĎ, ktorý pôjde do kín na jeseň 2018.

Chystá album s Arve Henriksenom
 
V decembri 2017 David odohral aj niekoľko koncertov v Taliansku so svojím projektom The Blessed Beat. Medzi koncertami počas voľna, začal pracovať na albume, ktorý pripravuje v spolupráci so spomínaným Arve Henriksenom.

"Na turné sme mali aj voľné dni. Mal som v tom období drobné zdravotné problémy, a tak som sa snažil zbaviť zlých myšlienok. Arve mi navrhol spoluprácu na album ešte v lete 2017, po našich koncertoch v rámci festivalov hudobného vydavateľstva Hevhetia. Cítil som, že práve tento môj pobyt v Taliansku môže byť zdrojom inšpirácie. Začal som tráviť voľný čas výrobou hudobných skíc. Keď som ich mal trinásť, poslal som hudbu Arvemu. Teraz čakám na jeho dohrávky, ktoré následne doplním, alebo upravím prvotné skice. Momentálne má zdravotné problémy Arve, takže projekt trochu stagnuje. Verím, že album stihneme dokončiť do našich koncertov v lete 2018," prezrádza David.


Okrem koncertov so Stevenom Wilsonom si môžete Davidovo umenie vychutnať aj na májovom slovenskom turné s projektom The Blessed Beat. Na jeseň zase chystá sériu sólových koncertov so špeciálnymi vizualizáciami, o ktoré sa postará Zden. "Zden pripravil vizualizácie pre môj koncert s Christianom Fenneszom na festivale NEXT. Veľmi ma to oslovilo. Dohodli sme preto spoluprácu na niekoľkých spoločných koncertoch." Termíny vystúpení a ďalšie priebežne aktualizované informácie nájdete na Davidovej oficiálnej stránke www.davidkollar.com.

David Kollar patrí medzi najproduktívnejších slovenských inštrumentalistov a skladateľov experimentálnej, filmovej a scénickej hudby. Magazín Prepared Guitar ho zaradil medzi 101 moderných gitaristov 21. storočia. Spolupracoval s hudobníkmi ako Pat Mastelotto, Trey Gunn, Steven Wilson, Colin Edwin, Paolo Raineri, Lenka Dusilová, Gergo Borlai, Adam Marko, Tadeusz Sudnik a mnohými ďalšími. V apríli 2017 bol nominovaný slovenskou filmovou a televíznou akadémiou na národnú cenu Slnko v sieti za najlepšiu hudbu roku 2016 k filmu Stanko.

Rozhovor: David Kollar: Slovensko je super prostredie na získanie komplexov

Text: Hudba.sk (zdroj: manažment Davida Kollara)
Foto: Arnold Horváth

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Steven Wilson