Byť predskokanom Depeche Mode nie je veľmi vďačná úloha. Desiatky tisíc fanúšikov čakajú na svojich idolov, a tak ich len málo zaujíma niekto, kto im takpovediac zohrieva pódium. Slávni Briti však siahajú po naozaj kvalitných predskokanoch a platí to aj pre speváčku a skladateľku menom EMA. Presvedčiť sa môžete 3. februára v košickej Tabačke.

Zo štadiónov si totiž Erika M. Anderson alias EMA odskočí na Slovensko, aby tu predstavila svoj aktuálny album Exile in the Outer Ring, a zároveň ukázala, že jej zvukový svet sa viac hodí do klubov ako na veľké štadiónové pódiá. Skladby talentovanej hudobníčky z americkej Južnej Dakoty sú introverné a budujú výrazné vnútorné napätie. Pritom ich aranžmány sú často ohlodané na kosť. Erika si v niektorých piesňach vystačí len s hlukovou stenou, pomalým beatom a výraznou vokálnou linkou, inokedy sa pridajú sláky či gitara.

Napriek tomu sa EMA nedá jednoznačne zaradiť. Nie je to jednoduché počúvanie, no nebojí sa ani popových motívov a melódií. Tie však veľmi prirodzene ukrýva do výsledných skladieb. Čo je z nich jednoznačne jasné je, že ich píše a interpretuje výrazná osobnosť.


Zmieňovaná novinka Exile in the Outer Ring, ktorú vydalo prestížne vydavateľstvo City Slang, je výraznou kritikou dnešnej doby, špeciálne Trumpovej éry Spojených  štátov. EMA, ktorá sa medzičasom presťahovala do "hipsterského" Portlandu, na nahrávke popisuje rozdiely medzi mestami a vidiekom, medzi predmestiami a centrami, kde zaplatíte päť dolárov za kávu a nakúpite predražené oblečenie v second hande.

Napriek tomu,  že ide o úplne iný svet, než v akom žijú synthpopoví matadori Depeche Mode, minimálne jeden z trojice si Eriku zamiloval. "Páčil sa mi jej posledný album The Future's Void a tiež sa mi pod kožu dostala aj novinka. Je to troška zložitejšie počúvanie, ale veľmi sa mi to pozdáva. Niečo na nej je, dokonca mi pripomína Iggyho Popa z obdobia albumov The Idiot alebo Lust For Life," povedal Martin Gore magazínu Q. "Jej prístup, ktorým hovorí 'je mi to všetko jedno' sa mi skutočne páči," dodáva.

Treba však povedať, že porovnanie s Iggym Popom je ozaj len pocitové, hudobné paralely by sa hľadali ťažšie. Na koncertné pódiá prenáša EMA svoje skladby pomocou kapely, sláčikov, vizualizácie a s jednoznačným postojom. Aj to je dôvod, prečo by si fanúšikovia zaujímavej nezávislej hudby jej košické vystúpenie nemali nechať ujsť.

Redakciu Hudba.sk informovala Nina Šilanová z Tabačka Kulturfabrik.

Foto: PR