Na svetovej hudobnej scéne sa tento týždeň roztrhlo vrece so správami o ukončení koncertnej činnosti či rozlúčkových turné. Najnovšie k umelcom, ktorí ohlasujú odchod do dôchodku pribudla americká rocková kapela Lynyrd Skynyrd.

Začalo to v utorok, kedy Neil Diamond deň pred svojimi 77. narodeninami fanúšikom zverejnil na svojich stránkach smutnú správu, že mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu a nemôže ďalej koncertoch. V ten istý deň legenda thrash metalu Slayer oznámila to, na čo svojimi vyhláseniami fanúšikov tak trochu pripravila už počas šnúry ostatnému albumu. No až teraz je to definitívne - najbližšie turné, ktoré odštartuje v máji v USA, bude posledným. Do tretice svoj odchod do hudobného dôchodku v stredu oznámil Elton John, ktorý však predtým plánuje odohrať 300 rozlúčkových koncertov počas vyše troch rokov. Reálne teda zavesí mikrofón na klinec až v roku 2021.

Rozlúčkové turné kapely Lynyrd Skynyrd bude skromnejšie. Muzikanti odštartujú prvú časť koncertnej šnúry s názvom Last of the Street Survivors Farewell Tour 4. mája na Floride a ukončia ju 1. septembra v štáte Georgia. "Je ťažké si predstaviť, že po všetky tie roky kapela, ktorú som založil spolu s Ronniem Van Zantom a Allenom Collinsom, rezonovala medzi toľkými generáciami fanúšikov. Som si istý, že sa na nás zhora pozerajú a sú nadšení, že táto hudba sa dotkla toľkých ľudí," povedal gitarista Gary Rossington. Na turné sa ako hostia predstavia aj Kid Rock, Hank Williams Jr., Bad Company, The Marshall Tucker Band a 38 Special.


Lynyrd Skynyrd vznikli v roku 1964, pričom v začiatkoch kariéry pôsobili pod inými názvami. Do októbra 1977 vydali päť radových štúdioviek. Tri dni po tom, ako uviedli na trh piatu nahrávku Street Survivors (1977), zomreli pri páde lietadla spevák Ronnie Van Zant, gitarista a vokalista Steve Gaines, vokalistka Cassie Gaines a s nimi aj pilot, druhý pilot a asistent cestovného manažéra.

Formácia sa následne odmlčala a na scénu sa vrátila v druhej polovici 80. rokov. Odvtedy vydala albumy ako Lynyrd Skynyrd 1991 (1991), The Last Rebel (1993), Endangered Species (1994), Twenty (1997), Edge of Forever (1999), Christmas Time Again (2000), Vicious Cycle (2003), God & Guns (2009) a zatiaľ posledný Last of a Dyin' Breed (2012). Na konte má tiež niekoľko kompilácií, živákov a hity ako Sweet Home Alabama, Free Bird, Simple Man, What's Your Name?, Saturday Night Special či That Smell. Kapelu v roku 2006 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Ultimateclassicrock.com, agentúra AP, archív)
Foto: AP Photo/Stuart Ramson

Súvisiaci interpreti: Lynyrd Skynyrd