Vo veku 86 rokov zomrel v noci na sobotu slávny francúzsky skladateľ a jazzový klavirista Michel Legrand, ktorý počas svojej viac ako polstoročnej kariéry získal troch Oscarov a päť ocenení Grammy. Znalcom ho určite netreba špeciálne predstavovať, no jeho hudbu u nás pozná aj široká verejnosť - vďaka seriálom z cyklu Bol raz jeden...

Správu o hudobníkovom úmrtí zverejnila francúzska spravodajská agentúra Agence France-Presse (AFP), ktorú o tom informoval jeho hovorca. Bol hudobne aktívny až do svojej smrti, pričom ešte na apríl tohto roka plánoval odohrať v Paríži niekoľko koncertov. 

Michel Legrand sa narodil 24. februára 1932 v Paríži. Pochádzal z hudobnej rodiny - jeho otec Raymond Legrand bol dirigentom, rovnako ako aj jeho strýko z matkinej strany Jacques Hélian. Za svoj život stihol skomponovať hudbu pre viac ako 200 filmov a televíznych programov a napísal tiež mnohé ďalšie skladby. 

V roku 1969 získal svojho prvého Oscara za skladbu The Windmills of Your Mind, ktorú zložil k filmu Aféra Thomasa Crowna. Pieseň, ktorú pôvodne naspieval anglický herec Noel Harrison, neskôr prespievali mnohí známi speváci a speváčky, medzi nimi Dusty Springfield, Neil Diamond alebo Sting.


Ďalšie dve ocenenia mu americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) udelila v rokoch 1972 a 1984 - za hudbu k filmom Summer of '42 a Jentl. Legrand spolupracoval v 60. rokoch s režisérom francúzskej novej vlny Jacquesom Demym, pričom práve hudba k jeho muzikálu Dáždničky zo Cherbourgu z roku 1964 mu otvorila cestu do Hollywoodu.


Legrand bol známy pre svoje jazzovo ladené kompozície, pričom spolupracoval aj s takými hudobnými hviezdami Miles Davis, Ray Charles, Frank Sinatra či Édith Piaf. 

Na Slovensku boli v 90-tych rokoch veľmi populárne edukatívne animované seriály Alberta Barillého, najmä Bol raz jeden život (1987), Bol raz jeden vesmír (1982) a Bol raz jeden človek (1978), ku ktorým Legrand zložil nezabudnuteľnú hudbu. Ak ste tieto seriály sledovali, určite sa vám pri jej počúvaní okamžite vybavia spomienky. A úvodnú zvučku prvého menovaného ľahko spoznáte aj v pôvodnej francúzskej verzii, hoci bola prespievaná do slovenčiny.


Bol raz jeden život znel aj takto:


Ak vás chytila nostalgia, tu je celý soundtrack.

Zdroj: TASR (AFP, bbc.com), Hudba.sk edit
Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Súvisiaci interpreti: Michel Legrand