Pamätníci legendárnej série koncertov Winter Solstice Eve, ktoré lámali rekordy v návštevnosti v rámci domácej scény, si určite pamätajú aj kapelu Orkrist, hrajúcu atmosférický black/doom metal.


Po dlhšej prestávke sa Orkrist v roku 2018 prebrali k životu a už túto sobotu 28. januára v bratislavskom klube Randal pokrstia svoj v poradí štvrtý štúdiový album. Spoločnosť im budú robiť nemenej známa stálica, doom metalový Galadriel, a jeden z objavov posledných rokov, post-black metaloví Autumn Nostalgie. Vstupenky na koncert sú stále dostupné za zvýhodnenú cenu v sieti Predpredaj.sk.

Orkrist boli jednou z koncertne najaktívnejších metalových kapiel na prelome milénií. V roku 2004 však nečakane ohlásili svoj koniec po dvoch úspešných albumoch Raginae Mysterium (2002) a Grond (2003). Dôvodom rozpadu boli najmä pracovné a rodinné povinosti jednotlivých členov kapely. V roku 2018 sa rozhodli vstať z mŕtvych comebackovým albumom Artifacts Of Life podporeným sériou koncertov.

Na sobotnajšom koncerte predstavia aktuálnu albumovú novinku s názvom Luea, z ktorej pochádza aj historicky prvý videoklip kapely ku skladbe Prince Of Melancholy. Za necelý mesiac od svojho zverejnenia zaznamenal takmer 10-tisíc prehratí, čo je na domácu kapelu hrajúcu menšinový žáner naozaj obdivuhodné. V aktuálnej zostave Crom (spev, tympány), Lydia (spev, flauta), Schwartzwald (gitara), Kabi (basgitara) a Rob (bicie) zahrajú Orkrist prierez všetkého zásadného z ich tvorby, samozrejme s dôrazom na nový album.


Doom metaloví veteráni Galadriel sú na scéne takmer 30 rokov a poznať ich musí každý fanúšik tvrdého kovu v našej republike. Na konte majú deväť štúdiových nahrávok a množstvo koncertov v rôznych krajinách po celom svete. Doma sa predstavia po dlhšej prestávke, čo je ďalším z dôvodov, prečo by si fanúšikovia túto akciu nemali nechať ujsť.


Kvarteto zo Šamorína Autumn Nostalgie pod vedením frontmana Almásyho Gergelya si za relatívne krátky čas získali množstvo priaznivcov, či už v rámci laickej alebo odbornej verejnosti. V roku 2020 so im totiž hneď so svojím debutovým albumom Esse Est Percipi podarilo zvíťaziť v kategórii Hard & Heavy v hudobnej ankete Radio_Head Awards a v roku 2021 sa s jeho nasledovníkom Ataraxia prebojovali do prvej päťky. 


Vstupenky:  

Text: Tomáš Danišovič