V nedeľu, 26. februára, sa v priestoroch bratislavskej Incheba Expo Arény uskutočnil 14. ročník odovzdávania hudobných cien Slávik. Priebeh slávnostného večera spočiatku nevyzeral nijak zvlášť prekvapujúco, no predsa došlo k istým zmenám. O svoje prvenstvo prišla Zuzana Smatanová, Absolútnym Slávikom sa stala kapela Desmod a svoje prvé sošky si odniesli raper Majk Spirit či víťaz Česko Slovenskej SuperStar Lukáš Adamec.

Galavečerom sprevádzala moderátorská dvojica Martin "Pyco" Rausch a Martin Prachař, ktorých počas večera na pódiu vystriedalo množstvo hudobných hostí, či osobností odovzdávajúcich sošky Slávikov. Na slávnostnom podujatí však tento rok chýbalo viacero nominovaných a ocenených umelcov. V prvom rade to bol diskutovaný párik Dara Rolins a Rytmus, ktorí si Slávika 2011 nechali ujsť pre účinkovanie v šou Hlas Česko Slovenska v konkurenčnej televízii. Okrem nich sa priameho prenosu nezúčastnil ani Peter Cmorik či Ivan Tásler, ktorý je momentálne v Austrálii. 

Prvou odhalenou súťažnou kategóriou bola Skupina roka, ktorá síce nepriniesla šokujúce zvraty, no oproti minulému roku došlo aspoň k malej a možno i prekvapivej zmene. Na treťom mieste sa totiž umiestnila skupina Elán, ktorá dlhé roky kraľovala na prvom a niekoľko posledných rokov na druhom mieste. Hlasujúci fanúšikovia však v tomto ročníku zabezpečili striebornú priečku prešovskej kapele IMT Smile. Prvenstvo už po šiestykrát obhájila kapela Desmod.

Desmod - Zvukoprázdno 

Svoju prvú sošku Slávika si odniesol v kategórii Skokan roka spevák Lukáš Adamec, ktorý poďakoval najmä svojej domovskej kapele SiEMPRE, s ktorou momentálne pracuje na novom albume. "Bolo to pre mňa obrovské prekvapenie a neskutočne si to vážim. Mrzí ma, že sme s kapelou nemali možnosť položiť pred našich fanúšikov nové skladby vo forme CD, ale to sa už onedlho chystáme zmeniť," uviedol 24-ročný spevák.

SiEMPRE - Blízko

V jednej z najsledovanejších kategórií Spevák roka sa tento rok neudiali absolútne žiadne zmeny. Svoje prvenstvo obhájil Richard Müller, na druhom mieste sa umiestnil Peter Cmorik a tretie miesto po roku opäť patrí Mirovi Žbirkovi. V tejto kategórii bol nominovaný aj Rytmus, nedeľný večer však patril inému hip-hopovému umelcovi. V kategórii Objav roka triumfoval raper Majk Spirit a spolu so soškou získal aj cenu v podobe štyroch koncertov, ktoré majú podporiť víťaza tejto kategórie.

Člen skupiny H16 neskôr zvíťazil aj v novej kategórii Videoklip roka za klip ku skladbe Hip-Hop. "Bol to magický moment, za ktorý ďakujem vesmíru. Pomenovanie vesmír je mojím vyjadrením akejsi vyššej sily, ktorú niekto nazýva Boh," uviedol. V ďakovnej reči pritom spomenul aj to, že ho pri písaní textov inšpiruje fajčenie marihuany, na čo v diskusiách mnohí reagujú so zhrozením. Pre ľudí, ktorí poznajú text víťaznej piesne, to však nie je žiadnym prekvapením, stačí si vypočuť refrén.

Majk Spirit - Hip-Hop

V kategórii Speváčka roka v posledných rokoch jednoznačne dominovala Zuzana Smatanová. Tento rok ju však vymenila nová Zlatá slávica Tina, ktorá sa tak postarala o najväčšie prekvapenie tohtoročnej ankety. Šesťnásobná víťazka sa musela uspokojiť so striebornou soškou a bronzového Slávika si odniesla Katarína Knechtová.

Napriek strate prvenstva sa Smatanová predviedla milým symbolickým gestom, keď Slávika dala skupine svojich fanúšikov. "Do konca galavečera som im ho nechala v rukách. Urobila som to úplne spontánne, pretože oni sú tí, ktorí hlasovali a ktorí si to tiež zaslúžia," podotkla pre agentúru SITA speváčka, ktorej sa podarilo obhájiť aspoň cenu Web roka.

Tina - Si sám

Cenu Rádioslávik zase získala skupina IMT Smile. Hitom roka sa stala skladba Nebo Peklo Raj od Dary Rolins a Tomiho Popoviča. "Na Slovensku som pomerne krátko, ale myslím, že sa mi podarilo urobiť nemožné a v pozitívnom smere ovplyvniť tunajšiu hudobnú scénu. Možno sa to dá považovať aj za akúsi výzvu pre iných muzikantov a producentov," uviedol Popovič. O popularite víťaznej skladby svedčí aj fakt, že na Youtube už videoklip presiahol hranicu 5 miliónov prehratí.

Dara Rolins feat. Tomi Popovič - Nebo Peklo Raj

Poslednou vyhlásenou kategóriou bol Absolútny Slávik, ktorého si tento rok odniesla skupina Desmod. "Naozaj sme nečakali, že sa staneme Absolútnym Slávikom. Toto ocenenie väčšinou získavali sólisti, takže sme o to viac šťastní. Rovnako sa tešíme aj zo Zlatého Slávika, pretože nominačná päťka bola tento rok naozaj veľmi silná," uviedol na margo získaných ocenení frontman kapely Mário "Kuly" Kollár. 

Počas šou vystúpilo so svojimi skladbami viacero umelcov vrátane Tomiho Popoviča, Desmodu, Majka Spirita či skupiny Nightwork s polonahými tanečnicami. Celkom vtipné skeče sa podarili aj hercom Richardovi Stankemu s Alexandrom Bártom či Tomášovi Maštalírovi s Ľubošom Kostelným.

Absolútny vrchol večera však patril Richardovi Müllerovi, ktorý si spolu so speváčkami Zdenkou Prednou, Katarínou Knechtovou a Zuzanou Smatanovu zaspieval svoj nezabudnuteľný hit Rieka. Následne mu Knechtová odovzdala dvojnásobnú platinovú platňu za aktuálny album Ešte (2011). Tento výnimočný moment zároveň uzavrel udeľovanie cien Slávik 2011.

Richard Müller, Katarína Knechtová, Zdenka Predná, Zuzana Smatanová - Rieka (live - Slávik 2011)

Výsledky ankety Slávik 2011:

Skupina:
1. Desmod
2. IMT Smile
3. Elán

Speváčka:
1. Tina
2. Zuzana Smatanová
3. Katarína Knechtová 

Spevák:
1. Richard Müller
2. Peter Cmorik
3. Miro Žbirka 

Objav roka: 
Majk Spirit
Rádioslávik: IMT Smile
Hit roka: Dara Rolins a Tomi Popovič – Nebo peklo raj 
Web roka: Zuzanasmatanova.sk
Videoklip roka: Majk Spirit - Hip-Hop
Skokan roka: Lukáš Adamec
Absolútny Slávik: Desmod

--
Autorka: Miroslava Kuracinová (citácie: SITA)
Foto: TV JOJ

Súvisiaci interpreti: Richard Müller, Tina