Festival Pohoda dnes ráno pridal do svojho lineupu hudobníka Flying Lotusa, ktorého vplyvná dídžejka BBC Radia 1 Mary Anne Hobbs nazvala elektronickým Jimim Hendrixom. Okrem priekopníka nadžánrovej hudobnej produkcie organizátori predstavili aj ďalších sedem mien, medzi nimi je napríklad aj ďalší zástupca labelu Brainfeeder, basgitarista a spevák Thundercat.

Flying Lotus, pre ktorého bude účasť na Pohode po Wilsonicu 2008 druhou návštevou Slovenska, žije hudbou odmalička. V jeho rodokmeni nájdete viacero prominentných hudobníkov ako sú John a Alice Coltrane, Ravi Coltrane alebo Marilyn McLeod. Je tiež veľkým fanúšikom filmu, komixov a hier. To ho naučilo skvelo prepojiť hudbu s príbehom a vizuálnou stránkou svojej tvorby.

Podľa Pitchforku je každý album, ktorý vydal, osobný a programový. V stručnom priereze jeho platní napísali: "Z roka narodenia (1984) sa presunul do mesta, v ktorom objavil svoju hudobnú identitu (Los Angeles), potom k samotnej štruktúre vesmíru (Cosmogramma), následne hlbšie do sveta snov a podvedomia (Until the Quiet Comes)."

Ďalší silný koncept priniesol najnovší album You're Dead!, na ktorej sa podieľali Herbie Hancock, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Kimbra aj spomínaný Thundercat. Nahrávka je podľa hudobníkových vlastných slov "zvukovým putovaním za tým, čo sa stane, keď duch opustí telo." Skvelým spôsobom túto tému spracováva v surreálnych videoklipoch Never Catch Me (feat. Kendrick Lamar) a Coronus, The Terminator. Prvý menovaný na minuloročných MTV Video Music Awards ocenili v kategórii Najlepšia kamera (nominovaný bol aj na Najlepšiu choreografiu) a v rámci Grammy 2016 získal dve nominácie.


V roku 2008 založil hudobnú značku Brainfeeder, pod ktorou okrem neho funguje aj spomínaný Thundercat, Mr. Oizo, Taylor McFerrin a ďalší. Koncom roku 2012 odhalil, že animovaný raper Captain Murphy je jeho alterego. Popri práci na vlastných albumoch pripravil rádiostanicu v hre Grand Theft Auto V, remixoval skladby od Radiohead a produkoval tracky pre Kendricka Lamara a Erykah Badu.

Na koncertoch ponúka okrem progresívnej elektronickej hudby aj úžasné vizuálne zážitky. Jeho aktuálna show ponúka realistický 3D efekt bez 3D okuliarov. Ten dosahuje pomocou plátien (HyperCube) umiestnených na pódiu pred ním a za ním. Minulé leto odohral s výbornými ohlasmi festivaly ako Bonaroo, Coachela a Glastonbury. Na 20. ročníku Pohody bude jeho vystúpenie určite patriť k vrcholom festivalu.


Nový funk, alternatívny hip-hop aj world music

Deň pred Flying Lotusom organizátori Pohody potvrdili aj účasť jedného z jeho najbližších spolupracovníkov. Thundercat (vlastným menom Stephen Bruner) je vyhľadávaný basgitarista, ktorý spolupracoval aj s umelcami ako Erykah Badu, Stenley Clarke, či Kendrick Lamar. Na šiestich strunách basgitary predvádza to najlepšie na pomedzí žánrov R&B, jazz fusion, soul, funk a elektronika. Čerstvý víťaz Grammy za spoluprácu na Lamarovej skladbe These Walls príde svoju tvorbu a technické majstrovstvo po minuloročnom koncerte v Nu Spirit Clube predviesť aj na Pohodu.


Londýnske duo Public Service Broadcasting vyhralo minulý rok Progressive Music Awards za najlepšiu skladbu roka (Gagarin). Willgoose a Wrigglesworth miešajú elektroniku s gitarou, banjom a bicími. Podľa Guardianu sú žánrovo na pomedzí krautrocku, synth-popu a post-rocku.


"Ak by bol Beck o dekádu mladší a odchovaný na hip-hope, jeho debut by zrejme znel ako Astronautalis," takto zhodnotil debut Andyho Bothwella portál Allmusic. Toto krátke zhrnutie vystihuje Andyho žánrový záber, ktorý už vyše dekádu prepája to najlepšie z hip-hopu, indie rocku a punku. Ani on nebude na Slovensku hrať prvýkrát, prečítajte si našu reportáž z bratislavského koncertu v roku 2013.


Jej kompozície boli v rámci festivalu BBC Last Night of the Proms odvysielané pre 40 miliónov ľudí. Je bývalou dvornou skladateľkou BBC Scottish Symphony Orchestra a minulý rok sa podieľala na hudbe k módnej kampani značky PRADA. Škótska inovátorka a skladateľka Anna Meredith po úspechu prvých dvoch EP vydá očakávaný debut Varmints a následne sa vydá na turné, v rámci ktorého zavíta aj na Pohodu.


Skupina Oratnitza nahodila tradičnú bulharskú hudbu do súčasného zvuku - zabudnuté folklórne melódie, motívy aborigénov či pravoslávne spevy mieša so štýlmi ako trap, hip-hop, dubstep či drum&bass. Starodávne harmónie, moderné rytmy a nadčasové melódie vytvárajú na didžeride, cajone, kavale a spevom.


Sonido Gallo Negro je deväťčlenná mexická kapela hrajúca peruánsku cumbiu. Teda, cumbiu šmahnutú ďalšími žánrami huayno, sonidero cumbia a boogaloo. Výsledkom je nevšedný mix soundtracku spaghetti-westernu, psychedélie a surferskej hudby.


"Pred desiatimi dňami sme na festivale Ment vošli do klubu Menza pri Koritu a onemeli sme. Valil sa na nás hardcore hraný na synťákoch, dvojčlenná kapela stála a pogovala pod pódiom. A tie hlasy! Vedeli sme, že túto kapelu musíme mať," približuje šéf Pohody Michal Kaščák poslednú z februárových noviniek v programe, slovinské duo It's Everyone Else, ktoré vystúpi aj na marcovej Pohoda Párty v Bratislave.


Všetci zatiaľ potvrdení účinkujúci Pohody 2016: The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, Flying Lotus, Parov Stelar, Gogol Bordello, Odesza, Spor, Saul Williams, Dub Pistols, Thundercat, Public Service Broadcasting, Astronautalis, Chicks on Speed, Anna Meredith, My Baby, Bazookas, H09909, Sonido Gallo Negro, K-X-P, Hańba, Oratnitza, It's Everyone Else.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka, PR manažér festivalu Pohoda.

Súvisiaci interpreti: Flying Lotus