Ukrajinská verejnoprávna televízia sa v pondelok rozhodla stiahnuť pôvodne zamýšľanú nominantku Annu Korsun tejto krajiny do každoročnej medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia. Za týmto rozhodnutím stoja politické dôvody.

Dvadsaťsedemročnej speváčke Anne Korsun, známejšej pod umeleckým menom Maruv, ktorá pôvodne mala Ukrajinu na tejto súťaži reprezentovať, dala televízia v pondelok viacero podmienok vrátane tej, aby dočasne zrušila všetky svoje plánované vystúpenia na území Ruska. Speváčka dostala 24-hodinový časový limit, v rámci ktorého sa má rozhodnúť. Korsun nakoniec v pondelok večer na Facebooku oznámila, že na Eurovíziu nepôjde.

Podľa vlastných slov nemala problém zaviazať sa k zrušeniu vystúpení v Rusku, no viaceré iné podmienky, ktorých splnenie od nej verejnoprávna televízia tiež vyžadovala, boli pre ňu už neakceptovateľné. "Som občiankou Ukrajiny, platím tu dane a milujem Ukrajinu. Ale nie som ochotná recitovať nejaké slogany a zmeniť svoju účasť v tejto súťaži na promo-akciu pre našich politikov," napísala speváčka, hoci neuviedla, čo konkrétne od nej televízia požadovala.

Televízia k situácii v pondelňajšom vyhlásení uviedla iba toľko, že rokovanie so speváčkou nebolo korunované úspechom a že súťažiaci v Eurovízii musí byť aj "kultúrnym vyslancom" krajiny, ktorá ho tam posiela a zdieľať názor daného národa. Rokovania mali podľa slov speváčky trvať až sedem hodín. Do kauzy sa v pondelok vložilo aj ukrajinské ministerstvo kultúry, podľa ktorého by "za Ukrajinu malo byť dovolené spievať iba vlastencom, ktorí sú si vedomí svojej zodpovednosti".

Vypočujte si skladbu, o ktorú budú diváci Eurovízie 2019 ukrátení:


Zdroj: SITA 
Foto: facebook.com/MaruvOfficial