Uznávaný slovenský producent Andrej Hruška, známy zo spoluprác s Celeste Buckingham, Luciou Bílou, Majkom Spiritom a inými, podporil spoluprácou nový hudobný talent. Speváčka, skladateľka a textárka Lucia len pred pár dňami odpremiérovala singel Sama sebou. Napriek klišé téme začínajúcich umelcov - hľadanie svojho vlastného ja - stojí jej novinka za vypočutie.

"Ak nepoznáme seba, sme len prázdne rámy na stenách," hovorí 25-ročná hudobníčka Lucia Ščigulinská, ktorá sa rozhodla ako umelecké meno používať len svoje krstné meno Lucia. Už v prvej piesni Sama sebou naznačuje, že sa v hudobnom priemysle neplánuje na nič hrať. Vo svojej debutovej piesni predstavuje seba a svoj hudobný štýl.

"Každý z nás má tisíc otázok, na ktoré by chcel poznať odpoveď. Častokrát, keď hľadáme svoje vlastné ja, nájdeme len ilúziu. Stávame sa niekým, kým v skutočnosti nie sme, a tým prichádzame o to najvzácnejšie, čo máme, byť samým sebou," hovorí Lucia o svojej prvej piesni.


Z umeleckej školy do profesionálneho štúdia

Jej príbeh by sa v skratke dal opísať ako cesta z Lendaku do Bratislavy za svojím snom. Hudobné základy získala v ZUŠ-ke, pôsobila vo folklórnom súbore a ako študentka si vyskúšala aj spev v zbore. Okrem kolektívnych vystúpení, naberala skúsenosti aj v malých formáciách, kde sa zoznámila so žánrami ako jazz a soul.

Po vysokej škole nezačala pracovať, ale rozhodla sa presťahovať do Bratislavy a tvoriť. Svoje prvé nahrávky poslala producentovi Andrejovi Hruškovi, ktorému sa piesne zapáčili a ponúkol jej spoluprácu. Dnes je to už niekoľko mesiacov, odkedy v štúdiu začali pripravovať jej prvý singel. "Chcem robiť hudbu, ktorá bude v súlade s mojimi hodnotami a názormi. Verím, že môžem byť inšpiráciou pre ostatných, pretože pochádzam z malej obce na Slovensku a aj napriek okolnostiam a prekážkam si idem za svojím snom."

Vlastný štýl aj etablovaní muzikanti

Ako speváčka pôsobí skromne, autenticky, ale hudobne sa prezentuje plným zvukom s prepracovanou kompozíciou, ktorá obsahuje originálnu melodiku, moderné elektronické prvky, ale aj jemnú melanchóliu. Autorsky je Lucia podpísaná pod hudbou i textom. K výslednej podobe piesne prispeli počas nahrávania basgitarista Michal Šelep (Zuzana Mikulcová, Peter Lipa, Katarína Máliková) a klávesák Matej Mikloš (Majk Spirit, Veronika Strapková).

Skladbu predstavila spolu s videoklipom, ktorý má po pár dňoch od zverejnenia takmer sedemtisíc prehratí. "Úprimne, nemala som predstavu, ako by mal klip vyzerať, ale chcela som jednoduchý nápad s prekvapivým záverom," prezrádza Lucia. K finálnej podobe prispel veľkou mierou talentovaný a všestranný umelec Samuel Hošek, ktorý jej pomohol s prvými skúsenosťami pred kamerou. Okrem neho odviedol skvelú prácu aj produkčný tím a vďaka spoločnému úsiliu sa im podarilo pretaviť víziu do reality. "Celý priebeh nakrúcania som si veľmi užila, aj keď to boli naozaj náročné dni. Bojovali sme s viacerými okolnosťami, ale myslím si, že sme to zvládli. Z finálnej podoby a hlavne získaných skúseností sa úprimne teším," hovorí Lucia.

A ako sa cíti krátko po vydaní svojho debutového singla? "Celý tento proces od nápadu, cez nahrávanie až po výslednú pieseň je veľmi vzrušujúci - plní sa mi sen a som veľmi vďačná môjmu okoliu, ktoré ma povzbudzuje a podporuje. Piesní mám napísaných viac a v štúdiu už aktuálne pripravujeme druhú skladbu," uzatvára.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Filip Ščigulinský. Text správy sme upravili.

Foto: Marek Lukáč