Fanúšikovia už nefungujúcej americkej kapely The Stooges, známej aj ako Iggy and the Stooges, sa môžu tešiť na reedíciu druhého albumu skupiny s názvom Fun House (1970). Novinka sa dostane na trh 17. júla pri príležitosti 50. výročia jej pôvodného vydania.

Na dvoch vinyloch sa bude nachádzať všetkých sedem zremastrovaných skladieb zo štúdiovky. Po prvý raz vyjde na vinyloch kompletný záznam z nahrávania Fun House, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 1999 na siedmich CD pod názvom 1970: The Complete Fun House Sessions. Box set ponúkne celkovo 15 LP a dva sedempalcové single Down On The Street/I Feel Alright s dvoma rôznymi mixmi piesní. K dispozícii bude aj koncertný záznam skupiny z New Yorku z roku 1970.

Deluxe edícia bude obsahovať aj plagáty či 28-stranovú knihu s raritnými fotografiami a textom Henryho Rollinsa. Svoje vyjadrenia pridali aj Flea, Joan Jett, Thurston Moore, Tom Morello, Steven Van Zandt, Duff McKagan a ďalší. Edícia je limitovaná na 1970 kusov podľa roku vydania albumu. Jubileum oslávia aj v Third Man Records Cass Corridor v Detroite, kde sa od 17. júla do 7. augusta bude konať výstava rôznych predmetov či fotografií pochádzajúcich zo súkromnej zbierky kapely.


Kapela The Stooges vznikla v roku 1967. O dva roky neskôr vydala debutový eponymný album, z ktorého pochádzajú skladby ako 1969, No Fun alebo I Wanna Be Your Dog. Album produkoval niekdajší člen už nefungujúcej skupiny The Velvet Underground John Cale. The Stooges o rok uviedli na trh menovaný druhý počin Fun House, na ktorom hrá aj zosnulý saxofonista Steve Mackay. Začiatkom februára 1973 vydali album Raw Power, na ktorom sa podieľal David Bowie. Nahrávku obsahujúcu skladby ako Search and Destroy, Gimme Danger, Raw Power či I Need Somebody zaradil americký magazín Rolling Stone na 125. miesto rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias, pričom Fun House zaradil na zozname 40 najlepších punkových albumov všetkých čias na štvrtú priečku.

Kapela najmä pre problémy s drogami v roku 1974 ukončila činnosť. V roku 2003 sa však dali opäť dokopy, začali koncertovať a vydali albumy The Weirdness (2007) a Ready to Die (2013). Formáciu v roku 2010 uviedli do Rock 'n' rollovej siene slávy a o šesť rokov neskôr oznámila koniec kariéry.

Zdroj: SITA (rollingstone.com, archív)
Foto: Facebook.com/iggyandthestooges

Súvisiaci interpreti: The Stooges