Pomyselný best of album Petra Linharta, výraznej osobnosti českej folkovej scény, prichádza po niekoľkých radových albumoch a napĺňa očakávania jeho priaznivcov. Ide o záznam koncertu, ktorý Peter Linhart odohral spolu s gitaristom a producentom Josefom Štěpánkom 14. apríla 2022 v priestoroch nezávislej scény Pod Čerešní v Kladne, svojom rodisku.

Album, nesúci názov titulnej piesne To bylo to Kladno, prináša devätnásť piesní - výber najúspešnejších skladieb z predchádzajúcich radových albumov. Zaznejú tu napríklad Zaječí, Marie, Annenruhe alebo Holub & Frič. Okrem toho ale aj piesne, ktoré nie sú obvyklou súčasťou koncertov - Vyplout k Bradáčovi z projektu Český kalendář Michala Horáčka, V paralelním vesmíru písaná pôvodne pre Františka Segrada, Motýlek Jaroslava J. Ježka a jeho kapely Čp. 8 alebo Zatopené doly, zhudobnená postindustriálna báseň príbramského básnika Quido Maria Vyskočila, cez storočnú priepasť nadväzujúcu na dnešnú kladenskú realitu. 

Tá však zaznieva aj v titulnej spomienke To bylo to Kladno alebo v piesni Letci a chodci. Hudobne je album postavený na prepojení elektrickej a akustickej gitary, na tú trochu prekvapivo hrá práve Josef Štěpánek, slávny a vyhľadávaný hudobník, s ktorým Linhart už dlhú dobu spolupracuje. Koncert pre album zaznamenal Ivan Lehký. Grafika albumu je tradične dielom výtvarníkov Karola Halouna a Luďka Kubíka, s využitím fotografií Karola Cudlína, Pavly Sirůčkovej a Miroslava Krhounka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Michaela Fialová Rozšafná.