Novým albumom Tichá radost vstupuje hudobná skupina Mrakoplaš do druhého štvrťstoročia svojho pôsobenia. V jedenástich skladbách mieša pražská štvorica prvky folku, blues a rocku s osobnými príbehmi o docenení drobných potešení i rozmaznávaní krásnych smútkov. Novinku na koncertnom krste 5. apríla v Malostranskej besede pokrstí jedna z najvýraznejších osobností českej bluesovej scény Jan Spálený.

"Mrakoplaš – to je noblesná, rockom voňajúca muzika, ľahko posmutnené farby, s epickými textami. Muzika bez akýchkoľvek chlapáckych manierov a planého exhibovania," hovorí o skupine krstný otec albumu Jan Spálený. "Už niekoľko rokov, keď sa s hudbou Mrakoplaša stretnem, je mi pekne. Myslím na Cicerove slová: "Vľúdnosť plodí vľúdnosť."

Album sprevádza videoklip k retrospektívnej piesni Déjà vu. Hlavnú úlohu stvárnil Pavel Neškudla, známy z účinkovania v Českým levom ocenených filmoch Okupácie či Ja, Olga Hepnarová či svojim pôsobením v súbore Divadla v Dlouhé. Scenára a réžia sa chopil jeho kolega z toho istého ansámblu Martin Matějka, kameru a strih obstarala Dita Havránková.

Mrakoplaš tvoria gitaristi a speváci Pavel Lipták a Martin Kalenda, bubeník Pavel Douša a basgitarista Petr Maršík. V tejto zostave vystupujú od roku 2005, autorstvo si medzi sebou delia zakladajúci členovia Lipták a Kalenda. Na väčšine skladieb hosťuje na klávesy a klarinet skladateľ a aranžér Milan Potoček. V piesni Takhle jsi to chtěla zaranžovali a naspievali viachlasný chór spevák, herec a moderátor Zdeněk Lahoda a spevák Pražského filharmonického zboru David Vaňáč, ktorí s Kalendou pôsobia v acapella telesa NOmenOmen.

"Radosti sú rôzne. Malé, veľké, zdieľané aj napríklad škodoradostné. O nich táto platňa  nie je. Rozhodli sme sa obnažiť svoje radosti malé, drobné, pre niekoho možno pranepatrné, ale hlavne tiché. Radosti, ktoré nekričíme do sveta, ale zdieľame ich len veľmi zriedka a len s tými naozaj najbližšími. Radosti, čo nás denne posúvajú dopredu a dávajú nám silu urobiť ďalší krok,“ hovorí o albume autor polovice skladieb Pavel Lipták. "A ak si po počúvaní albumu začnete svoje vlastné každodenné radosti všímať a doceníte ich silu, tak sa tento výsledok stane našou tichou radosťou."

K osobným spovediam mal Mrakoplaš blízko aj na predchádzajúcich štúdiových počinoch. Singel Návod na použití z predchádzajúceho albumu Hlídač autora Martina Kalendy o vzťahu so svojim otcom od svojho detstva až po otcovu starobu, pieseň venovali hudobníci špecializovanej ambulancii pre poruchy pamäti Neurologické kliniky pri Fakultnej nemocnici Kráľovskej Vinohrady a Univerzity Karlovej 3. Práve pre špecializáciu a liečby Alzheimerovej choroby organizujú aj každú jeseň charitatívny koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer. Z uplynulých jedenástich ročníkov sa hudobníkom podarilo získať na podporu boja proti neurodegeneratívnej chorobe vyše trištvrte milióna korún. Podujatie každoročne podporujú hostia z radov hudobnej scény, v minulosti napríklad Luboš Pospíšil, Peter Janda, Ivan Hlas alebo Norbi Kovács.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Ricardo Delfino.