Za album Kvadratura záchranného kruhu (2016) má Xindl X nomináciu na cenu Anděl. Z neho pochádza aj aktuálny singel Mýval, ku ktorému vznikol animovaný klip s komiksovým príbehom. Vtipná zápletka približuje divákovi trápenia hlavného hrdinu s bývalými frajerkami.

Xindl X s vtipom jemu vlastným približuje v pesničke Mýval to, v ktorom meste mal v minulosti akú frajerku. České slovo "mýval" treba vnímať dvojzmyselne. Ako podstatné meno sa vzťahuje na zviera s dlhým chvostom. Ako sloveso znamená v slovenčine "mával". Vo význame "mal". Nie "kýval". V rámci jazykového okienka pre úplnosť dodajme, že kým české podstatné meno "mýval" sa píše s ypsilonom, rovnako znejúce sloveso je s mäkkým i - "míval".

Pod komiksový klip sa podpísal autor predošlých úspešných klipov Xindla X výtvarník Ondrej Pfeiffer. Na svedomí má okrem tejto novinky aj štvoricu videoklipov Popelka, V blbým věku, Barbína a Cudzinka v tvojej zemi.


Populárny český interpret o klipe a pesničke hovorí: "Mám k nej veľmi srdečný vzťah. Tento text som na koncerte hral už pred asi ôsmimi rokmi na melódiu jednej americkej ľudovej piesne. Rokmi sa text rozrastal o ďalšie mestá a jedného dňa mi napadla úplne nová melódia," opisuje vznik Mývala.

"Je to pesnička, ktorá ma na koncertoch udržuje v strehu, lebo sa vždy snažím do nej zakomponovať aj mesto, v ktorom práve hráme," dodáva Xindl X.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Johana Turner.  

Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Xindl X