Skladbou Easy na seba v roku 2014 strhli pozornosť širšieho publika a získali si aj popovú hviezdu Lorde. Tá spolu s projektom Son Lux hudobníka Ryana Lotta pripravila novú verziu singla a hrala ju na koncertoch po celom svete.

Son Lux však nie je kapelou, ktorá by ťažila len z jednej piesne a jednej spolupráce. Trojica si vytvorila vlastný zvuk, ktorý balansuje medzi inteligentným popom a experimentmi, a zároveň vytvára vlastný rukopis podčiarknutý charizmatickým hlasom. Presvedčiť sa o tom budete môcť v stredu 10. októbra v košickej Tabačke a vo štvrtok 11. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC), kde Son Lux predstavia tohtoročný album Brighter Wounds.

Kým v slovenskej metropole pôjde o sólo akciu, na východe bude koncert súčasťou multižánrového festivalu Moonride. Vstupenky na košický koncert sa predávajú za 17 eur, lístky na bratislavské vystúpenie si môžete kúpiť v sieti Predpredaj.sk za uvádzaciu cenu 16 eur. Tá platí pre prvých sto vstupeniek, po ich vypredaní budú lístky stáť 19 eur a na mieste za vstup zaplatíte 23 eur. Predpredaj štartuje dnes o 10:00.


Nezaraditeľný umelecký pop

Za značkou Son Lux stojí Ryan Lott, klasicky študovaný hudobník z Colorada, ktorý ju pôvodne pred 10 rokmi založil ako svoj sólový projekt. Postupne prešiel od post-rockových kompozícií cez introvertné klavírne skladby až k pulzujúcim a prepracovaným skladbám súčasnosti. Z tvorby Son Lux je cítiť, že Lott je mimoriadne zručným muzikantom, ktorý sa "vytrénoval" prácou na filmovej hudbe, skladaním pre reklamy alebo spoluprácou s Woodkidom, členmi Arcade Fire, či Sufjanom Stevensom. S posledným menovaným má dokonca spoločný bočný projekt nazvaný Sisyphus.

Nejaký čas trvalo, kým sa gitarista Rafiq Bhatia a bubeník Ian Chang stali členmi projektu nielen ako koncertný sprievod, ale tiež ako sila poháňajúca Lotta v skladaní nových skladieb. Novinka Brighter Wounds je po albume Bones (2015) druhou "kapelovou" nahrávkou, ktorá charakteristický zvuk stavia z klávesov, gitary, bicích a spevu.

Tieto komponenty však Son Lux nevyužívajú úplne štandardne. Z ich súhry vzniká živá elektronická hudba s chytľavými melódiami a experimentálnym korením. Žánrové škatuľky sa dnes stávajú čoraz zbytočnejšími, no ak by si niekto mohol nárokovať na označenie art pop, tak sú to určite Son Lux. Potvrdzujú to aj umeleckými videoklipmi, ten najnovší k singlu The Fool You Need zverejnili len včera.


Osobný aj politický

Napriek tomu, že album Brighter Wounds je spoločným dielom trojice, vyčnieva z neho hlavne nálada speváka. Vyrovnáva sa na ňom najmä s troma udalosťami - narodením syna, úmrtím blízkeho človeka a životom v Spojených štátoch pod Donaldom Trumpom. "Je to ako život v meste, kde sa vám smog lepí na nohy," vysvetľuje Lott v rozhovore pre Bandcamp Daily. "To je vzduch, ktorý dýchame, kým tvoríme. Všetko je ním pošpinené." Odčleniť osobný život a politickú situáciu od tvorby by bolo podľa neho pokrytecké, a tak sa všetky tieto témy prelínajú aj na novinke.

Na Slovensku si Son Lux prvýkrát zahrali v roku 2015 v rámci festivalu Electronic Beats v Bratislave (reportáž / video). Napriek intímnym témam, ktoré sa objavujú v nových skladbách, je naživo táto trojica ako zviera, ktoré má blízko k tomu, aby sa odtrhlo z reťaze. Súhra a chémia medzi trojicou funguje dokonale a klávesy speváka, naklonené smerom k publiku zase ukazujú, že aj keď sa Son Lux neboja syntetiky, ide vždy hlavne o živý koncertný zážitok.

S novou tvorbou navyše potvrdzujú, že si pozornosť poslucháčov, kritikov aj slávnejších hudobných kolegov rozhodne zaslúžia. O fanúšikov zjavne nemajú núdzu ani na Slovensku, už teraz je na Facebook evente bratislavského koncertu prihlásených takmer tisíc ľudí. Je teda dosť možné, že hoci sa koncert koná až v októbri, vypredaný bude dávno predtým.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér bratislavského koncertu Ján Papač. Autorom tlačovej správy je Filip Drábek, text sme upravili a doplnili.

Foto: Alix Spence