Na Viva Musica! festival sa vracajú umelci, ktorých koncerty za posledné roky u divákov rezonovali najviac. Koncert nórskej husľovej virtuózky Mari Samuelsen patril vlani k highlightom doterajších ročníkov. Rovnako silný dojem zanechali v roku 2015 Janoska Ensemble. Oba projekty vypredali Starú tržnicu, teraz sa predstavia s celkom novým programom.

Mari Samuelsen koncertovala na prestížnych svetových pódiách vrátane Carnegie Hall, Théâtre des Champs-Élysées v Paríži či berlínskeho Konzerthausu a patrí k najzaujímavejším zjavom svojej generácie. Minulý rok očarila Bratislavu výnimočnou interpretáciou diel súčasných škandinávskych autorov z jej najnovšieho albumu Nordic Noir (Decca, 2017) a "rekompozície" Vivaldiho Štyroch ročných období Maxa Richtera, teraz sa vráti na Slovensko s projektom From Bach to Glass.

Ako napovedá jeho názov, vzdáva ním hold dvom významným osobnostiam hudobných dejín – nemeckému barokovému majstrovi Johannovi Sebastianovi Bachovi a americkému minimalistovi Philipovi Glassovi, ktorý na Viva Musica! festivale vystúpil aj osobne v roku 2015. Nórska hudobníčka hrá na husliach Duke of Edinburgh Stradivarius z roku 1724 a v jej interpretácii sa spája virtuozita s výnimočnou precíznosťou a originálnym prístupom k interpretácii i dramaturgii. Všetko nahovára tomu, že jej koncert, ktorý sa bude konať na 2. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole, bude opäť veľkým umeleckým zážitkom.


Svetoznáme filmové melódie okorení Janoska Ensemble

Janoska Ensemble za posledné roky absolvovali úspešné koncertné turné v Amerike aj v Ázii, vydali debutové CD pod hlavičkou prestížneho nemeckého vydavateľstva Deutsche Grammophon, za ktoré dokonca získali zlatú platňu, a s orchestrom Wiener Symphoniker nedávno uviedli vo viedenskom Musikvereine vo svetovej premiére prvú časť z Janoska Symphony s názvom Bratislava!

Živelná zostava zložená z bratov Jánoškovcov a ich švagra Júliusa Darvasa koncertuje prevažne v zahraničí, preto sú ich vystúpenia na Slovensku vždy výnimočnou udalosťou. V rámci Viva Musica! festivalu sa predstavia 12. júla s novým programom From Bratislava to Hollywood, v ktorom uvedú svetoznáme filmové melódie v originálnom "Janoska štýle".

Prečítajte si tiež: Festival Viva Musica! 2018 otvorí "herecký koncert" ikonického Johna Malkovicha


Redakciu Hudba.sk za organizátorov Viva Musica! festivalu informovala PR manažérka Barbora Drahovská. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Zdenko Hanout