Most, pod ktorým sa istý čas zdržiaval spevák skupiny Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis a ktorý ho čiastočne inšpiroval k napísaniu balady Under The Bridge (v preklade Pod mostom), sa podarilo lokalizovať. Podľa Marka Haskella Smitha z magazínu Vulture sa most nachádza v losanegeleskom MacArthurovom parku.

"Vo vnútri to teraz vyzerá na školský umelecký projekt, ktorým premaľovali vrstvy malieb divokej histórie tohto miesta. Možno je tam čisto a bezpečne, no nie tak dávno to bolo miesto stretnutí pouličných gangov a feťákov," uviedol Haskell Smith. Samotný Anthony Kiedis lokalitu stavby nikdy nechcel prezradiť a to, kde sa nachádza, tak zostávalo posledných 20 rokov záhadou.

V skladbe sa spevák vyznáva z pocitov odlúčenia a podľa svojej autobiografie s názvom Scar Tissue (2004) odkazuje na obdobie najťažšej drogovej závislosti a "deň, ktorý strávil v centre mesta so zasranými gangstrami, ktorý si pod mostom pichali speedball". Speedball je slangový výraz pre označenie tvrdej drogy, väčšinou kombinácie heroínu a kokaínu. Kiedis býval pod mostom v roku 1988 po tom, čo jeho otca zatkli za prechovávanie drog.

Prvý medzinárodný hit

Text piesne Under The Bridge objavil producent Rick Rubin, ktorému sa okamžite zapáčil. Následne ho prečítal aj ostatným členom kapely a to napriek tvrdeniu Kiedisa, že sa do repertoáru skupiny nebude hodiť. Inštrumentalisti okamžite začali komponovať hudbu, ktorú dokončili ešte predtým, než sa kapela presunula do štúdia The Mansion, kde nahrali takmer celý album Blood Sugar Sex Magik (1992).

Balada sa napokon stala prvým medzinárodným hitom Red Hot Chili Peppers. Magazín Kerrang! ju zaradil na šieste miesto v rebríčku najlepších skladieb všetkých čias. Podľa televízie VH1 ide o pätnásty najlepší singel 90. rokov a magazín Rolling Stone ju zaradil do stovky najlepších piesní od čias The Beatles.

Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge (live - Rock In Rio, 2011)

Informácie zverejnila webová stránka vulture.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers