Na slovenskej hudobnej scéne nedávno pribudol nový duet plný jarnej atmosféry a príjemných melódií. Itcho Pčelár & Jamestown predstavujú nový singel s názvom Máj. Podobné nástrojové obsadenie, no úplne inú náladu a atmosféru má čerstvá novinka speváčky Andrey Bučko, ktorá po singli Be my lover ukazuje svoju intímnejšiu stránku.

Po pozitívnych ohlasoch na ich debutový album Divadlo bláznov (recenzia) pokračuje Itcho Pčelár so svojou kapelou Jamestown v kráčaní vlastnou cestou, akú by uňho počas účinkovania v SuperStar asi netipoval nikto. Po tom, ako si sympatický spevák tento rok išiel na mesiac úplne sám vyčistiť hlavu do Thajska, predstavil so svojou kapelou úplne nový singel s názvom Máj.

Pieseň bola nahratá ako duet a s Itchom si ju zaspievala huslistka Jamestownu Kristína Uhlíková, ktorej jemný hlas vnáša do piesne pocit čistoty a úprimnosť. Prítomnosť sláčikov zase pripomína jarné prebúdzanie a hlavnou myšlienkou je vedomie, že na každého niekto niekde čaká, len si treba k sebe nájsť cestu. "Máj je pre mňa veľmi osobná pieseň. Mal som vidinu toho, že cítim niečo podobné, o čom spievam. Vidinu toho, že je nablízku niekto, kto na mňa čaká," vyjadril sa k novej skladbe Itcho.

Producentsky sa pod novú pieseň podpísal Marek Rakovický zo štúdia LVGNC, ktorý sa podieľal aj na produkcii albumu Divadlo bláznov. V týchto dňoch Itcho s kapelou pracujú na divadelnej show, v ktorej nebudú chýbať kostýmy, príbeh a dokonca aj vzdušná akrobacia. Fanúšikovia si ju budú môcť prvýkrát pozrieť už koncom júna v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.


Naším druhým tipom na pieseň, ktorá vychádza na konci mesiaca lásky a zaslúži si pozornosť, je Púpava. Talentovaná speváčka a skladateľka Andrea Bučko ju pred pár dňami zverejnila na Youtube v štúdiovej verzii a nadväzuje tak na elektronický singel Be my lover, pri ktorom sme jej vyčítali, že neukázala zo svojho talentu všetko. V Púpave, ktorá je rovnako ako Máj postavená na melódiách klavíra sprevádzaných zvukmi sláčikov, spieva Andrea o odvrátenej strane lásky - krehko a emotívne opisuje svoje zranené city.

Na pripravovanom albume Polarity chce speváčka spojiť dve základné protikladné podoby svojej tvorby. "Jednu líniu predstavujú piesne podobné mojej staršej tvorbe, ktoré vynikajú zaujímavou kompozíciou a clivejšou náladou. Druhú tvoria piesne, ktoré sú emocionálne vyhranenejšie, kričiace po nových farbách, novom rytme. Výrazovo stoja na opačnom póle ako čokoľvek, čo som doteraz tvorila. Piesne z oboch skupín sú veľmi intímne výpovede mladého človeka, ktorý prežíva lásku, túži po poznaní, hľadá zmysel, no i veľa pochybuje... Sú to rôzne polohy jednej ženy," vysvetľuje Andrea.


Text: Mišo Malicher (Jamestown), Patrik Marflák (A. Bučko)
Foto: Róbert Slovák / Mária Švarbová