V šiestej dekáde svojho profesionálneho života zostáva Herbie Hancock tam, kde bol vždy: v čele svetovej kultúry, technológie, obchodu a hudby. Legendárny pianista a skladateľ je neoddeliteľnou súčasťou jazzových dejín už od roku 1960.

Ako člen jednej z najvplyvnejších jazzových kapiel histórie, druhého kvinteta Milesa Davisa, sa Herbie Hancock stal jedným z priekopníkov jazzovej avantgardy. Jeho nahrávky zo 70. rokov kombinovali elektrický jazz, funk a rock do netradičného a neopakovateľného štýlu, ktorý dodnes ovplyvňuje súdobú hudbu. Album Future Shock z osemdesiatych rokov predznamenal Hancockov vpád na územie elektronickej tanečnej hudby a ponúkol hneď niekoľko hitov vrátane skladby Rockit. V rovnakom období pokračoval v spolupráci s akustickou kapelou VSOP, ktorá zahŕňala spoluhráčov z kapely Milesa Davisa - Wayna Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamsa.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a štrnásť cien Grammy, vrátane tej najzásadnejšej za album roka River: The Joni Letters a dvoch cien Grammy v roku 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby vrátane Canteloup Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon sa stali dnes už legendárnymi a zásadne ovplyvnili všetky štýly modernej hudby.

Hancock je zakladateľom Medzinárodného výboru umelcov za mier (ICAP) a nedávno bol ocenený francúzskym premiérom Francoisom Fillonom ako "Commandeur des Arts et des Lettres". V roku 2011 bol Hancock menovaný Vyslancom dobrej vôle organizácie UNESCO a v decembri 2013 dostal Cenu Kennedyho centra. O rok neskôr bol menovaný Profesorom poézie na Harvardskej univerzite, kde po dobu šiestich týždňov absolvoval sériu prednášok "The Ethics of Jazz" v rámci série Charles Eliot Norton Lecture Series. V roku 2014 boli publikované jeho spomienky pomenované Herbie Hancock: Possibilities a o dva roky neskôr mu bola udelená aj cena Grammy za celoživotný prínos. Hancock je členom Americkej akadémie umení a vied.

V súčasnej dobe pracuje v štúdiu na novom albume, ktorý bude jeho prvým štúdiovým počinom od roku 2010.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák.

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock