Do košickej Tabačky mieri nádielka rómskeho temperamentu v podaní hudobného zoskupenia Parno Graszt. Kapela odohrá svoj koncert v Košiciach už v piatok 31. mája.

Rómska folková skupina Parno Graszt pochádza z maďarskej dediny Paszab a nesie ducha čistej slobody. Prejav slobody možno hľadať nie len v ich tvorbe, ale aj v samotnom pomenovaní zoskupenia nakoľko parno graszt znamená v rómčine biely kôň a toto slovné spojenie je zo symbolického hľadiska považované za prejav čistej slobody. V ich hudobnej tvorbe sa nachádza esencia nefalšovanej rómskej hudby zo severo - východného Maďarska.

Skupina vznikla v roku 1987 a počas ich viac ako 30-ročnej pôsobnosti prešli celý svet a ich meno sa stalo ekvivalentom pre rómsku hudbu z Maďarska. Byť autentický pre nich nie je výzvou: otvorenosť, bezprostrednosť a prirodzenosť sú atribútmi ich úspechu. Parno Graszt doposiaľ vydali 3 platne a v roku 2005 ich švajčiarsky magazín Vibrations zaradil do top desiatky hudobných skupín.

Kapela Parno Graszt odohrá svoj košický koncert v piatok 31. mája o 20:00 v priestoroch kultúrneho centra Tabačka na Gorkého 2 ulici.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbara Denciová.