IMT Smile, Nirvana, Lucie, U2, Green Day, Polemic či Oasis. To je len zlomok kapiel a umelcov, ktorých známe skladby sú predmetom nedávno vydanej knihy s veľavravným názvom Ako vzniká hit.

Autorom útlej 184-stranovej knižky s jednoduchým, no veľmi atraktívnym a neprehliadnuteľným dizajnom je Ondrej Halama. Popisuje v nej príbehy domácich aj zahraničných hitov od viac než 30 skupín a interpretov. Okrem vyššie spomenutých sú medzi nimi aj The Rolling Stones, Blink-182, Para, Red Hot Chili Peppers, Bruce Springsteen, Gladiator, Celeste Buckingham, Chinaski, O.B.D. či The Cranberries.

Často ide o Halamom prerozprávané príbehy na základe dostupných zdrojov a informácií, no najmä v prípade domácich a českých umelcov sú piesne priblížené aj formou originálnych, doposiaľ nepublikovaných rozhovorov s autormi či producentmi. Práve tie sú najväčším plusom tejto zbierky, keďže o tunajších hitoch veľa zaujímavých informácií a článkov, idúcich viac do hĺbky, na internete nenájdete. Je však dobre, že kniha na jednom mieste ponúka aj pohľad do zákulisia svetových hitov. Aj dobre známe a ľahko vyhľadateľné príbehy pesničiek sú totiž obohatené vlastným pohľadom a rozborom autora, ktorý je sám amatérskym hudobníkom.


"Počas písania som sa snažil prísť na to, akými pravidlami sa riadi vznik úspešnej piesne. Kompletný návod na hit som neobjavil, no zistil som, že úspešné skladby majú niektoré spoločné znaky," píše Ondrej Halama v úvode knihy. Odpoveď na otázku z jej názvu si teda bude musieť v knižke nájsť každý sám.

Kniha je plná zaujímavostí a faktov, napísaná je sviežim a zábavným štýlom, no pritom veľmi poctivo a informatívne. Môže byť preto zaujímavá a inšpiratívna tak pre hudobníkov ako aj pre fanúšikov. Kapitoly venované jednotlivým skladbám sú doplnené o "Hlas ľudu" - miestami dosť vtipné názory poslucháčov z autorovho okolia, ktoré svojou úprimnosťou často pripomínajú sekciu komentárov na hudobných weboch. V bonusových kapitolách zase nájdete rôzne úvahy o hudobnom živote, zážitky z pôsobenia v amatérskej kapele ale aj užitočné rady pre začínajúcich hudobníkov. Vkusným doplnkom textu sú vlastné čiernobiele ilustrácie Ondreja Halamu.

Kniha Ako vzniká hit vyšla na konci marca a je dostupná vo väčšine slovenských e-shopov nielen v papierovej ale aj v elektronickej forme. Ukážku elektronickej verzie si môžete pozrieť TU.

Autor: Patrik Marflák