V záverečnom týždni nášho karanténneho projektu Do leta to dáme! sa predstaví stálica slovenskej hudobnej scény kapela Hex. Gitarista a textár skupiny Martin "Fefe" Žúži a spevák Peter "Šarkan" Novák vás v krátkom videu naučia zahrať si jeden z najväčších domácich hitov minulej dekády, Keď sme sami.

Pieseň vznikla v roku 2013 a po jej vydaní sa veľmi rýchlo stala jedným z najvýraznejších hitov skupiny Hex. Cenu SOZA za najhranejšiu skladbu získala ako jediná s odstupom dvoch rokov - za roky 2014 a 2016. Keď sme teda Hexákov oslovili, či by sa chceli zúčastniť nášho projektu Do leta to dáme!, nad výberom skladby nemuseli dlho rozmýšľať.

"Je to pesnička, ktorá je asi naša najžiadanejšia, a tak sme si povedali, že ukážeme ľudom, ako sa dá jednoducho zahrať na gitare. Túto pesničku sme nahrávali v roku 2013, keď sme mali slabšie obdobie, nebolo veľa koncertov. Vtedy prišiel Ďudo s Fefem s pesničkou, ktorá nebola pre nás úplne typickou. Zariskovali sme a vyšlo to," spomína na vznik skladby basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Pozrite si text a akordy piesne Keď sme sami


Pripravujú nový singel

Za normálnych okolností by kapela Hex v tomto období už naplno koncertovala na open-air akciách a mala by za sebou dlho avizované jarné klubové turné. To sa však práve kvôli pandémii koronavírusu celé presunulo na jeseň.

"Plusom tejto situácie je, že sme po dlhšom čase viac so svojimi rodinami. Trávime spolu aj víkendy, čo po minulé roky v rovnakom období nebývalo. Užívame si to a rodiny sa z toho tešia. Veríme však, že začneme hrať čo najskôr, že turné, ktoré sme preložili na október, odohráme, a že všetky kluby prežijú toto smutné obdobie. Veľmi nám chýbajú naši fanúšikovia a sme vďační, že môžeme byť v kontakte aspoň cez sociálne siete," hovorí Yxo.

Kapela sa zatiaľ rozhodla fanúšikov potešiť novým singlom. "Máme úplne novú pesničku, s ktorou pôjdeme do éteru druhý júnový týždeň a ku ktorej aktuálne nakrúcame videoklip. A na čo sa teraz veľmi tešíme, je naše hranie pre RTVS v piatok 5. júna v relácii U vás doma na Jednotke."

Vstupenky na Back to the Clubs Tour

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Hex