Spoko Kramár, frontman kapely Smola a Hrušky, pokračuje vo svojej sólovej tvorbe. Po vydaní úspešných singlov Plamene a rádiového hitu Aj ty to tak cítiš s Mirkou Miškechovou, prekvapuje ďalšou emotívnou skladbou Na Vlnách, na ktorej hosťuje aktuálna finalistka Superstar Júlia Kramárová a jej sestra Alžbeta.

"Skladba vznikla počas pobytu v Kanade, kde ma týždeň strávený pri Niagarských vodopádoch fascinoval natoľko, že som počas jednej z nocí napísal tento song. Dlhší čas som sa trápil s interpretáciou a skúšal najprv s kapelou, potom sám, no stále mi tam niečo chýbalo. Neskôr, keď som začal so spoluprácou pre duo Alžbeta a Júlia mi napadlo, že pesničku ponúknem dievčatám a vyzeralo, že som našiel tie pravé interpretky. Nakoniec ani to sme nedotiahli do uspokojivého hudobného výsledku. Dlho sme hľadali ten správny aranžmán a stále tam niečo chýbalo. Dokonca sme k songu natočili aj prvé zábery do klipu, ale ostalo rozpracované," hovorí Spoko.



Skladba s retrospektívnym charakterom 

"Pesničke nakoniec pomohla náhoda. Počas pandémie som si prechádzal archív skladieb a narazil opäť na song Na vlnách. Vyskúšal som do toho zapojiť môj hlas a vtedy to do seba zapadlo. Konečne som mal pocit, že toto je to, čo celý čas skladbe chýbalo. V Recording studio 11.11. sme skladbu produkčne doladili a prispôsobili na naše hlasy. Možno si niekedy v budúcnosti zahráme túto skladu aj naživo, hoci to nebude jednoduché, keďže všetci traja žijeme v iných krajinách a každý máme svoje predstavy o hudobných projektoch," opisuje spevák a skladateľ priebeh tvorby a spolupráce.

"Pre mňa má skladba a rovnako aj klip retrospektívny charakter a určitú symboliku. Pripomína mi štyri roky spoločnej spolupráce a zároveň je to štvrtá spoločne vydaná skladba resp. na ktorej sa taktiež podieľali aj dievčatá ako projekt Alžbeta a Júlia. S kapelou Smola a Hrušky to boli single Only love a Zelený čaj, prvý samostatný singel Zámky lásky a moja aktuálna novinka Na vlnách. Verím, že sa dievčatám bude dariť a dúfam, že keď príde ten správny čas, dokončíme aj nevydané skladby, ktoré som pre nich zložil," dodáva.

Tretí videoklip zo Spokovho sólového projektu sa natáčal v kanadskej Niagare, na Liptove a na Spiši. Za výbornou prácou s kamerou a vizuálnymi trikmi stojí dvorný kameraman Pavol Varga. Použité boli aj zábery z pôvodného materiálu, ktoré natáčali Martin Krestián, Mário Puzder, Matej Cvengroš a taktiež sa použili aj archívne zábery Spoka Kramára. Mixáž a zvuk mal na starosti Pavol Fecík. Spoko neustále pracuje na ďalších skladbách pre svoj sólový projekt, z ktorého plánuje vydať EP na svojej nezávislej značke Spoko Music.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Martin Hlavatý, manažér Smola a Hrušky. Text správy sme upravili.

Foto: Martin Krestián

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky