Juhokórejská chlapčenská skupina BTS pred pár dňami zverejnila skladbu Butter. Pre sedemčlennú formáciu, ktorá je na scéne od roku 2013, je to druhý singel naspievaný výhradne v angličtine, ktorá znie celkom prirodzene. Videoklip má obrovský úspech a skupina ním prekonala svoj vlastný rekord v počte pozretí za prvých 24 hodín.

Zoskupenie spevákov a raperov Bangtan Sonyeondan, známe pod skratkou BTS, sa po niekoľkých albumoch v kórejčine a japončine snaží oveľa viac priblížiť aj západnému trhu. Obrovský úspech dosiahli už vlani so svojím prvým čisto anglickým singlom Dynamite.

S piesňou, ktorej videoklip nedávno na Youtube prekročil hranicu miliardu prehratí, sa dokonca tento rok uchádzali aj o prestížnu cenu Grammy v kategórii Najlepší popový výkon dua alebo skupiny. Sošku však napokon získali osvedčené americké speváčky Lady Gaga a Ariana Grande za dueto Rain on Me.


Prekonávajú vlastné rekordy

Na druhý singel v angličtine si fanúšikovia museli počkať rovných deväť mesiacov a kapela ním opäť potvrdzuje pozíciu jednej z najpopulárnejších kapiel digitálnej éry. Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V a Jungkook, čo sú mená členov skupiny BTS, ponúkli k novinke Butter aj videoklip, ktorým na Youtube prepísali hneď niekoľko rekordov.

Za 24 hodín nazbieral 108,2 milióna prehratí. Predošlý rekord mal práve ich predchádzajúci hit Dynamite, ktorý mal za deň 101,1 milióna pozretí. Videoklip k piesni Butter priniesol aj doteraz najsledovanejšiu premiéru na Youtube - v čase zverejnenia ho naraz sledovalo 3,9 milióna ľudí. Hranicu 10 miliónov zhliadnutí prekonali BTS za 13 minút a vyše 20 miliónov mal klip po 54 minútach od premiéry. Všetko sú to rekordy, ktoré boli ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné.

Pre porovnanie: v máji 2015 dosiahla Taylor Swift s videoklipom Bad Blood 20 miliónov pozretí za 24 hodín, čím prekonala dovtedajší rekord raperky Nicki Minaj s jej neslávne známym klipom Anaconda z augusta 2014. BTS v roku 2021 na rovnaký počet divákov stačí necelá hodina. Takisto sa im podarilo najrýchlejšie v histórii prelomiť hranicu 200 miliónov videní na YouTube. Stalo sa tak štyri dni po jeho zverejnení, čo je v porovnaní s Dynamite o pol dňa menej. V Top 10 v rámci tohto ukazovateľa pritom majú ešte na desiatom mieste singel Boy with Luv z apríla 2019, ktorý túto hranicu zlomil za necelých 12 dní.


Milióny fanúšikov, resp. zrejme najmä fanúšičiek nekonvenčného ázijského boybandu sa iste nevedia dočkať, až si Butter pustia na letnej párty alebo ju započujú z reproduktorov pri bazénoch. Pretože práve tam tento bezstarostný tanečný song so všetkými fintami úspešného letného popového hitu patrí. Pod skladbu sa podpísalo hneď niekoľko autorov: Jenna Andrews, Robert Grimaldi, Stephen Kirk, Alex Bilowitz, Sebastian Garcia, Ron Perry a spomínaný člen skupiny RM. Produkciu zastrešili Grimaldi, Kirk a Perry.

Skupina síce neprináša hudobne nič prelomové, no dôstojne nadväzuje na tvorbu úspešných chlapčenských popových skupín z 90. rokov minulého storočia, samozrejme, s modernou produkciou a zvukom. Vyššiu než esteticky a remeselne perfektne zvládnutú umeleckú hodnotu netreba hľadať ani vo videoklipe Butter. Začína síce čiernobielymi zábermi, no s príchodom prvého refrénu sa zmení na pestrofarebný vizuál, v ktorom mladí interpreti predviedli aj niekoľko tanečných kreácií v prázdnej telocvični alebo na veľkom zlatom pódiu.

Svoj nový singel spolu s tanečnými choreografiami predstavili BTS aj počas udeľovania Billboard Music Awards v Microsoft Theatre v Los Angeles. Z podujatia si odniesli aj štyri trofeje, a to pre Najlepšie duo alebo skupinu, Najlepšieho interpreta z pohľadu sociálnych sietí, Interpreta s najlepším predajom singlov a tiež za Najpredávanejšiu skladbu (Dynamite).


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/bangtan.official