Medzinárodne uznávaná formácia slovenských virtuózov, Janoska Ensemble, sa v júni vráti do Bratislavy. Ich pripravované vystúpenie na festivale City Sounds so saxofonistom Tonym Lakatosom bolo kvôli protipandemickým opatreniam dvakrát presunuté. Uvoľnenie opatrení teraz organizátorom umožnilo stanoviť finálny termín koncertu.

Koncert Janoska Ensemble feat. Tony Lakatos v Bratislave sa tak 24. júna stane jednou z prvých veľkých koncertných udalostí na Slovensku po niekoľkomesačnom úplnom zákaze kultúrnych podujatí. Napriek viacerým nutným presunom a zmenám termínu organizátori koncert nezrušili - dôvodom bol veľký záujem fanúšikov. Koncert, ktorý sa mal pôvodne konať v septembri 2020 a následne sa nemohol uskutočniť ani v marci tohto roka, bol preto presunutý na neurčito a v týchto dňoch sa dočkal nového termínu. Miesto zostáva nezmenené - uskutoční sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. V predaji je ešte niekoľko posledných vstupeniek. 

"Máme radosť, že aj naším koncertom pomáhame reštartovať hudobný život po dlhom pandemickom období ticha, symbolicky tým najlepším, čo slovenská umelecká scéna ponúka. Samozrejme, v súlade s nariadeniami ÚVZ a v zmysle Covid semaforu pre oblasť kultúry. Bezpečnosť a príjemný pocit návštevníkov koncertu je pre nás absolútnou prioritou," odkazujú organizátori koncertu Marian Pavlovič a Matej Šálek.


Popri koncertovaní po celom svete sa Janoškovci vždy špeciálne tešia na svoje domovské publikum. Na vystúpenie na festivale City Sounds si prizvali jedného z najrešpektovanejších jazzových saxofonistov sveta, Tonyho Lakatosa. Ich spolupráca bude mať exkluzívnu koncertnú premiéru práve v Bratislave.

"
Tešíme sa, že sa život vracia do normálu. Pred pár dňami sme odprezentovali naše turné, ktoré bude v júni, júli a auguste. Popri 45 exkluzívnych koncertoch po celej Európe odohráme aj náš plánovaný koncert v Bratislave, na ktorý sa už veľmi tešíme. Aj napriek presunom termínu to bude ešte stále exkluzívna premiéra nášho programu s Tonym Lakatosom, s ktorým plánujeme viacero koncertov po svete," vyjadrili sa Janoškovci, ktorých tento rok čaká aj 25 koncertov v USA a tiež ázijské turné, v rámci ktorého odohrajú až 30 vystúpení. 

Na bratislavskom koncerte predstavia diela svetovej klasiky a vlastné kompozície v špeciálnom aranžmáne so saxofónom a typickým janoškovským lineupom dvoch huslí, klavíra a kontrabasu. Milovníci dobrej hudby sa môžu tešiť na diela Bacha či Beethovena a chýbať nebudú jazzové štandardy i nové kompozície z dielne Janoska Ensemble a Tonyho Lakatosa. Okrem toho na koncert zavíta aj ďalší špeciálny hosť - najstarší brat Janoškovcov, spevák Arpád Janoška.


Biografie

Zoskupenie Janoska Ensemble založili traja bratia z Bratislavy - huslisti Ondrej a Roman Janoška a klavirista František Janoška spoločne so švagrom Juliusom Darvasom (kontrabas). Debutovali albumom Janoska Style, vydaným v roku 2016 v prestížnom vydavateľstve klasickej hudby Deutsche Grammophon. Za jeho predaj získali Zlatú platňu a zadefinovali ním svoj nezameniteľný rukopis. Od svojho zrodu v roku 2013 formácia stihla spolupráce s hviezdami ako Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau či Plácido Domingo.

V marci 2019 vydali album Revolution, na ktorom ukázali, že dokážu prearanžovať do svojho originálneho štýlu akýkoľvek žáner. Popri výbere vlastných autorských kompozícií formácie album prináša tiež klasické diela W. A. Mozarta či J. S. Bacha. Okrem toho tu fanúšikovia nájdu prearanžované hity Yesterday, Let It Be či Penny Lane, ktoré sú poctou legendárnej kapele The Beatles. Najnovším úspechom Janoska Ensemble je aktuálna nominácia na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Hudba za rok 2020.


Uznávaný saxofonista Tony Lakatos sa narodil v Budapešti do hudobníckej rodiny. Jeho talent pre dychové nástroje vyrástol po boku dvoch huslistov - otca a brata Robyho. Ako šesťročný začal hrať na husle a v 15 rokoch sa rozhodol pre saxofón. V roku 1977 zvíťazil v národnej jazzovej súťaži a o dva roky nato promoval v odbore jazz na Konzervatóriu Bélu Bartóka v Budapešti. Odvtedy Tony Lakatos odohral nespočetné množstvo koncertov a svojou hrou na saxofón prispel už na viac ako 280 štúdiových nahrávok.


Koncert Janoska Ensemble feat. Tony Lakatos prináša festival City Sounds, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Kultminor.

Podrobnosti o podujatí nájdete na oficiálnej stránke festivalu citysounds.sk a na Facebook evente.

Ďalšie pripravované koncerty festivalu City Sounds:

The Brand New Heavies - 10. 11. 2021, Majestic Music Club, Bratislava

Scott Bradlee's Postmodern Jukebox: The Grand Reopening Tour - 22. 6. 2022, Majestic Music Club, Bratislava

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Andreas Bitesnich