Vo veku 60 rokov zomrel vo štvrtok britský hudobník Andy Fletcher, zakladajúci člen jednej z najvplyvnejších hudobných formácií všetkých čias Depeche Mode. Kapela jeho úmrtie potvrdila na sociálnych sieťach.


"Sme šokovaní a naplnení obrovským smútkom z predčasného odchodu nášho drahého priateľa, člena rodiny a spoluhráča Andyho 'Fletcha' FletcheraMal srdce zo zlata a vždy tu bol, keď sme potrebovali podporu, podnetnú konverzáciu, dobrý smiech alebo pohár studeného piva," uvádza sa v príspevku na oficiálnom profile Depeche Mode spolu so žiadosťou o rešpektovanie súkromia hudobníkovej rodiny.


Nepísal skladby, no DM sú legendou aj vďaka nemu

Hoci bol Andy Fletcher spoluzakladateľom a viac ako 40 rokov nepretržite pôsobiacim aktívnym členom kapely, netajil sa tým, že bol vždy najmä manažérom a tmelom skupiny. Hráč na klávesové nástroje pre Depeche Mode nenapísal žiadnu skladbu a nie je uvádzaný ani ako spoluautor piesní.

Zúčastnil sa však na nahrávaní všetkých albumov, vystúpil na každom turné a v neposlednom rade bol nenahraditeľným styčným bodom v časoch veľkých nezhôd medzi frontmanom Davidom Gahanom a hlavným skladateľom Martinom Goreom. Hovorí sa, že to bol práve on, kto aj po ťažších obdobiach vždy vedel dať skupinu zas a znova dokopy.

V roku 2002 Fletcher založil vydavateľstvo s názvom Toast Hawaii, pomenované podľa jeho albumu coververzií z roku 1984, ktorý nikdy oficiálne nevyšiel. Popri aktivitách spojených s kapelou a vydavateľstvom sa venoval aj sólovému vystupovaniu v role dídžeja. V roku 2007 zahral svoje obľúbené skladby aj v Bratislave. Samozrejme nechýbal ani na všetkých piatich koncertoch Depeche Mode v našom hlavnom meste.

Andy Fletcher, Depeche Mode, Bratislava, 25.5.2013 Zdroj: Zdenko Hanout
Andrew Fletcher sa narodil v roku 1961 v Nottinghame. O dva roky neskôr sa jeho rodina presťahovala do Basildonu, kde koncom 70. rokov spolu s Martinom Goreom a Vinceom Clarkom založil skupinu Composition of Sound. Po príchode Gahana si zmenili názov na Depeche Mode a kvarteto od začiatku 80. rokov vyprodukovalo množstvo hitov. Skupinu, ktorej členom bol v rokoch 1982-1995 aj Alan Wilder, uviedli v roku 2020 do Rock'n'rollovej siene slávy.

Depeche Mode dosiaľ vydali 14 štúdiových, sedem koncertných a desať výberových albumov. Medzi ich najväčšie hity patria skladby People Are People, Never Let Me Down Again, Personal Jesus, Enjoy the Silence, Policy of Truth, I Feel You, Walking in My Shoes, Barrel of a Gun, It's No Good, Freelove či Precious.

Špeciálny vzťah k strednej Európe, aj ku Slovensku 

V 80. rokoch veľká sláva vtedy mladej kapely neobišla ani vtedajšie Československo a hoci skupiny zo západu boli v komunistickom režime tabu, práve Depeche Mode sa stali výnimkou, ktorá počas svojich turné železnú oponu niekoľkokrát prekročila. Do pamäti zrhuba 13-tisíc českých a slovenských fanúšikov sa nezabudnuteľne vryl dátum 11. marec 1988, kedy Depeche Mode viac než rok a pol pred revolúciou odohrali svoj prvý koncert v Prahe. Veľmi dobre vedeli, aký režim vládne v Československu.

"V polovici 80. rokov sme nahrávali albumy v západnom Berlíne a naše štúdio bolo hneď pri Berlínskom múre. Hrali sme v tej dobe v Československu, Maďarsku aj v Poľsku a veľmi sme vnímali situáciu, aká tam v tej dobe vládla. Vždy sme sa do týchto krajín radi vracali, cítili sme s ľuďmi, prežívali sme to s nimi. Myslím, že práve preto sme tu takí obľúbení, ten pocit vždy znova zažívame aj na Slovensku," zaspomínal si Andy Fletcher pred zatiaľ posledným koncertom Depeche Mode v Bratislave v roku 2017. Žiaľ, preňho bol už naozaj posledným.

Pozrite si krátku dobovú reportáž z koncertu v Prahe v roku 1988:


Text: Patrik Marflák (zdroj: TASR + archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode