Jeden z najväčších českých festivalov Rock for People sa tento rok uskutoční po dvadsiaty raz. Už o týždeň budú s fanúšikmi v Hradci Králové oslavovať aj hviezdy ako Manu Chao, Biffy Clyro, Tom Odell, Steven Seagal, Madness ale aj české kapely Blue Effect či Lucie, pre ktorú je to jediné tohtoročné festivalové vystúpenie.

SÚŤAŽ: Lístok na Rock for People 2014 môžete vyhrať na našom Facebooku. Súťaž končí v piatok 27. júna o 10:00.

Pravdepodobne najväčším lákadlom tohtoročného Rock for People je Manu Chao. Francúzsky hudobník do Hradca Králové pricestuje so svojou novou kapelou La Ventura, s ktorou odohrá staré, stále živé hity, ale aj nové, doteraz nevydané skladby. 

 
Jedným z headlinerov je aj Biffy Clyro, škótske rockové trio, ktoré patrí medzi najlepšie koncertné kapely Veľkej Británie. Na svojom konte má šesť úspešných albumov a osem hudobných ocenení, medzi inými aj tri ocenenia z prestížnych NME Awards. 


Stevena Seagala, ikonu akčných filmov 90-tych rokov, režiséra, scenáristu a majstera bojových umení, netreba v našich končinách veľmi predstavovať. V júli sa však táto hviezda filmového plátna predstaví fanúšikom v celkom inej úlohe – s gitarou a mikrofónom v ruke. Vášnivý umelec naservíruje výživný koktejl bluesu a rocku.

 
Po nezabudnuteľnom vystúpení Karla Gotta na RfP 2013 organizátori festivalu prinášajú fanúšikom ďalšiu českú lahôdku. Vystúpenie momentálne najžiadanejšej českej kapely, ktorá sa po dlhých rokoch vrátila na koncertné pódiá. Lucie, ktorá vypredala najväčšie haly v Česku a na Slovensku, si vybrala práve festival v Hradci Králové ako miesto, kde ukončí svoje comebackové turné.


Vďaka koncertu legendárnej ska kapely Madness bude RfP 2014 aj veľkou hudobnou párty. Skupina, ktorá povýšila ska a 2 tone na masovo obľúbené žánre, svojou šialenou a energickou šou roztancujú celé letisko.


Z českých interpretov stojí za zmienku aj kapela Blue Effect, ktorá na Rock for People plánuje zahrať skladby z albumov Nová syntéza (1971) a Nová syntéza 2 (1974). Legendárna formácia vedená gitaristom Radimom Hladíkom nahrala počiny pod názvami Modrý efekt a M. efekt spolu s Jazzovým orchestrom Československého rozhlasu. Ten počas vystúpenia na Rock for People, ktorý sa bude konať od 3. do 5. júla v Hradci Králové, nahradí Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

"Fanúšikovia budú počuť po dlhých rokoch to najlepšie z obidvoch albumov, ktoré patria k míľnikom rocku a jazzu u nás. Tento základný materiál doplnia aj ďalšie dve známe skladby z neskoršej éry Blue Effectu - Rajky a Ej padá padá rosenka," prezradil producent projektu Hubert Bittman, ktorý spolu s hudobníkmi plánuje na jeseň skladby zo spomínaných albumov nanovo nahrať.


Rock for People 2014 sa uskutoční v dňoch 3. až 5. júla na letisku v Hradci Králové. Medzi ďalšími potvrdenými interpretmi 20. ročníka sú Chase & Status, The Naked and Famous, Netsky, The Afghan Whigs, Asian Dub Foundation, Molotov Jukebox, We Came As Romans, Emmure, Tricot, Tom Odell, Holy Esque, The Strypes, School is Cool, Thepetebox a z českých kapiel sa fanúšikovia môžu tešiť aj na Divokého Billa či Tata Bojs

Rock for People patrí medzi najväčšie a najlepšie české festivaly, ktoré pravidelne navštevuje aj množstvo fanúšikov zo Slovenska. Organizátori festivalu každoročne privážajú do Česka svetové hudobné hviezdy a domácich headlinerov. Podrobnosti o programe a festivale nájdete na www.rockforpeople.cz.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu pre Slovensko.

Súvisiaci interpreti: Lucie, Manu Chao