Na novom albume Introspective prekvapila nitrianska speváčka Vanda svojich fanúšikov viacerými španielsky spievanými skladbami. Jednu z nich si vybrala aj ako oficiálny singel. La Peregrina, v preklade "pútnička", totiž vystihuje jej životnú cestu a postoj. Čerstvo zverejnený videoklip pokrstila unikátnym spôsobom - telemostom s kamarátom v Argentíne.

Podľa speváčky je práve spomínaná skladba dokonalým odrazom jej novej hudobnej identity. "Je to vlastne moja autobiografická skladba, ktorá zachytáva obdobie, kedy som sa rozhodla kráčať vlastnou cestou, s vlastnými myšlienkami a názormi. Zložila som ju ešte pred odchodom do Južnej Ameriky, keď som ešte ani nevedela, že tam pôjdem, ale moje podvedomie to už tušilo. Znamená teda pre mňa osobne veľmi veľa," vysvetľuje Vanda a dodáva, že La Peregrina je jednoznačne iba začiatkom jej novej medzinárodnej hudobnej cesty, v ktorej sa cíti ako ryba vo vode. Latinská Amerika je totiž v jej prípade doslova srdcovou záležitosťou.

Putovanie po Argentíne ju povzbudilo k tvorbe v španielčine

"Španielčinu som si zamilovala už počas strednej školy, keď som ju študovala, no najviac ma chytila, keď som žila v Argentíne. Do Latinskej Ameriky sa vraciam rada. Vždy vo mne túžba písať aj po španielsky driemala, len nikdy predtým som sa neodvážila v nej napísať skladbu. Až to jeden deň prišlo a neviem s tým prestať. Dokonca najbližšie mám vo svojom hudobnom pláne vydať EP nových, iba španielskych skladieb, ale to už trošku predbieham."

Vanda napokon spojila Slovensko s Južnou Amerikou nielen spevom. V priebehu tohto týždňa odpremiérovala videoklip La Peregrina pred očami zástupcov médií a umeleckej obce. Pri tej príležitosti ho slávnostne pokrstil na diaľku telemostom jej dlhoročný priateľ z Argentíny. "Valentín je moja najbližšia osoba, je mojou múzou, žije v Santa Fé, čiže sme sa v reálnom čase cez Skype spojili s Argentínou," objasnila netradičný slávnostný akt. Okrem priania hudobných úspechov Argentínčan speváčku prekvapil pripraveným krstom - jej zarámovanú fotografiu symbolicky posypal sušenými lístkami typického argentínskeho čaju maté.

"Toto bolo prekvapenie, o ktorom som vôbec netušila," priznala po krste dojatá speváčka. Ako prezradila, skladba bola inšpirovaná kočovným štýlom života, keďže cestovanie patrí medzi jej najväčšie vášne. Videoklip sa však napokon rozhodla nakrúcať doma, na Slovensku v spolupráci so svojím dvorným režisérom Braňom Vinczem. "Už sme spolu vytvorili päť klipov. Toto je prvý, ktorý som robila v exteriéri, veľmi som chcela exteriér. Našli sme naozaj nádherné miesto pri Lozorne, úplne rozprávkové, vôbec som o ňom netušila. Španielsku pesničku sme spojili s krásnou slovenskou prírodou," povedala speváčka pre TASR.


Album s najväčším počtom krstov

Ak by sa viedol rebríček albumov podľa počtu krstov a krstných rodičov, album Introspective by zrejme na Slovensku zvíťazil. Speváčka s ním už na jar absolvovala malé klubové turné, v rámci ktorého sa konali až štyri krsty - v Nitre, Banskej Bystrici, v Košiciach a v Bratislave. V každom z miest sa pritom úlohy krstného otca ujal niekto iný - štyria ľudia, z ktorých každý reprezentoval jeden zo štyroch "elementov" hudobného priemyslu. V Nitre krstila americká speváčka kolumbijského pôvodu Ria a fínsky hudobník Erik, v Banskej Bystrici náhodná fanúšička z publika, zhodou okolností tiež Vanda, v Košiciach majiteľ hudobného klubu a v Bratislave režisér Karol Vosátko.

Na tohtotýždňovom krste videoklipu La Peregrina napokon speváčka dala priestor aj "piatemu elementu" hudobného priemyslu - ten podľa nej patrí médiám, vďaka ktorým sa hudba v konečnom dôsledku dostáva k ľuďom. Druhým krstným otcom sa tak v stredu v Bratislave po telemoste s Argentínou stal hudobný publicista a recenzent Marek Majzon (jeho prvým domovom je Hudba.sk, no publikuje aj v iných médiách), ktorý pokrstil symbolický filmový pás s fotografiami z nakrúcania videoklipu. Krstilo sa zemou - na znak prepojenia dvoch krajín a umeleckej i ľudskej púte.

Vanda a Marek Majzon, krst videoklipu La Peregrina Zdroj: Richard SvobodaVanda a krstný otec z Hudba.sk

"Želám klipu a albumu, nech ho ľudia majú radi a Tebe, nech Ti vydrží tá odhodlanosť a vytrvalosť, a nech Ťa nesklame nikto a nič," zaželal na Marek Vande, jej novému videoklipu i albumu, o ktorom začiatkom júna okrem iného napísal: "Silou dvanástich skladieb je akási pozitívna nehanebnosť. Speváčka a autorka si nekladie prekážky sama pred seba. Pokojne si napríklad dá na album španielske skladby EresElla či La Peregrina, lebo je to súčasťou jej osobnosti. Vplyvom tohto stotožnenia sa s vlastnou tvorbou má šancu osloviť španielskymi textami aj tých, ktorí sa tomuto jazyku nevenujú. Rovnako nemá zábrany odhaliť ani šrámy svojej duše."

Prečítajte si celú recenziu albumu Introspective, z ktorého pochádza aj videosingel He's Just a Man.


Biografia

Slovenská speváčka a skladateľka Vanda Krajčovičová tvorí vlastnú hudbu od dvanástich rokov. Dnes je autorkou vyše 200 skladieb a textov. Po niekoľkých rokoch fungovania v rôznych kapelách sa vydala v roku 2008 na sólovú dráhu. Momentálne sú jej spoluhráčmi v kapele hudobníci Marek Wolf (gitara), Matúš Ferko (piano) a Igor "Ajdži" Sabo (bicie, perkusie).

Vanda skladá texty v angličtine a španielčine, nakoľko jej tvorba je ovplyvnená životom v USA a Argentíne. Cestuje rada a často, popri hudbe je to jej najväčšou vášňou. Kamkoľvek sa vyberie, jej hudba ide vždy s ňou, čo viedlo už k niekoľkým medzinárodným spoluprácam, momentálne so speváčkou Riou.  

Vandina hudba osciluje na pomedzí viacerých žánrov, je v nej pop, rock, folk, soul aj pesničkárska alternatíva. Jej tvorba z uplynulých dvoch rokov je zachytená v najnovšom albume Introspective, na ktorom autorka preniká do úplnej hĺbky svojej osobnosti a píše o témach ako strach, strata viery a znovu-spoznávanie sa. Píše o zmene, ktorá ju zasiahla, o osobnom vyzretí, a táto zmena sa prejavuje aj v hudbe.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach vandamusic.com a www.facebook.com/music.vanda.

Foto: archív speváčky (titulná fotka), Richard Svoboda (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Vanda