Keď sa počas lockdowu 23. marca 2021 uskutočnil online komorný koncert členov Slovenskej filharmónie s netradičným programom, ktorý dramaturgicky zostavil a aj dirigoval violončelista, Francúz Ken-Wassim Ubukata, nikto si nemyslel, že to bude začiatok vzniku atraktívneho medzinárodného tria.

Na spomenutom koncerte okrem Kuchynskej revue Bohuslava Martinů odznelo v slovenskej premiére aj Trio pre husle, violončelo a saxofón Ernesta Rotersa. S nápadom naštudovať túto skladbu prišiel Ladislav Fančovič, ktorý aktuálne študuje magisterské štúdium klasického saxofónu na Fontys University v holandskom Tilburgu. K spolupráci páni oslovili novú členku Slovenskej filharmónie Leilu Akhmetovu pochádzajúcu z Kazachstanu. Výsledok nadchol nielen publikum, ale aj samotných protagonistov. Preto sa rozhodli vyhľadať a naštudovať ďalšie skladby pre toto netradičné nástrojové obsadenie, ktoré zaznejú na Slovensku po prvýkrát.

Dramaturgicky postavili repertoár programu The Saxophone Connections na saxofónových prepojeniach s husľami a violončelom a na koncertoch odznejú skladby 1. polovice 20. storočia až po súčasných žijúcich autorov. Saxofón je na Slovensku v klasickej hudbe takmer neznámym nástrojom a málokto si vie predstaviť ako krásne môže pri správne používanej technike znieť.

Jeho vynálezca, Belgičan Adophe Sax, chcel zostrojiť nástroj, ktorý by svojím zvukom tvoril v symfonickom orchestri prepojenie medzi sláčikovými a dychovými nástrojmi. Až o viac než 80 rokov neskôr vznikol jazz, v ktorom sa saxofón uplatnil ešte viac. Interpreti chcú na koncertoch ukázať univerzálnosť saxofónu, preto na program zaradili aj skladbu, ktorá má v sebe aj prvky jazzu a be-bopu.

Všetky koncerty podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, ktorý ocenil snahu šírenia komornej hudby tej najvyššej interpretačnej kvality po Slovensku.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jana Dekánková. Text správy sme upravili.